Search

Hanya RM5,000-je untuk mengunjung Greek, Santorini! Ikut-lah tips saya!


Mengapa layan Negara Korea, Taiwan dan Jepun dengan minimum RM6000 ke negara negara Asia apatah lagi dengan RM5,000 boleh ke Eropah. Saya nak share kan tip-tip ke Santorini. Tau pun Santorini dream country ramai tapi entah cam mana nak travel degan budget RM5,000.

Tiket yang I beli pun baru lebih Kurang dari RM2,000, masa travel bulan enam… Tak mahal sangat kan? Eropah, apa nak expect ticket ratus ratusan.
Hotel yang I pilih di rantau Oia (Resort Elea). Lokasinya best sekali. Nak pergi mana pun lebih kurang 15 minit je. BEST berbanding dengan hotel lain yang nak travel jauh. Kalau malas nak jalan kaki pun anda boleh juga sewa kereta kuda round tempat sana. Permandangan mantap dari setiap sudut. Hotel saya pun baru RM 130 je satu malam. Baloi gila.

Percaya saya, kalau nak tinggal.. Pilih Oia. Sana nak pergi kincir angina terkenal, gereja buri tu, semua pun nak visit. View sana paling best. Kedai pun banyak, nak beli apa pun boleh. Dekat sana pasti tak nak tinggalkan tempat tu. Tak sabar sabar nak tunggu sampai matahari terbenam. Suasana romantic tak terhingga. 👌 Kat sana sure nak pergi gunung Oia berjalan-jalan. Ikut experience saya, bangun awal kerana tak ramai orang. Kalau lewat, pack gila tak best pulak nak enjoy tempat tu.

Bagi yang tinggal di bandar Fira oia , tak jugal jalan jalan di Fira, naik lah bas. Tambang pun baru RM3 je.
Journey baru 20 minit dah sampai pun Fira. Jalan sana macamlah berada dalam perjalanan ke istana. Kalau malas nak jalan, tungganglag keldai. Sudah tentu ramai tak pernah cuba nak keldai, apatah lagi dekan Santorini kan? Sana tangga banyak, kalau ikut pengalaman saya, baik tunggang keldai. Tak kan regret.

Pengangkutan tempatan: 08:00 ke pulau. Aku nak bas 🚌 sambungkan pengunjung ke bandar ( Fira ) titisan jauh adalah kira-kira 15-20 minit , caj dia RM8 bagi setiap 30 minit. Weird kan cara caj.

Makanan: Makanan sana ok lah. Tak mahal sangat, tak murah pulak. Caj sana boleh dikatakan berbaloi. Saya recommend anda cuba keju kambing tempatan. Tastenya lazat and masin, tak pernah pun cuba di Malaysia.

Nak, fikir apa lagi pergilah research secara teliti apa yang boleh terokai sana. Tapi yang I nak kata tu, satu perkataan je. BEST!!!! Nak nanti nanti nak ke sana lagi.