Search

Pengalaman Bercuti di Bukit Tinggi Berjaya Hills Resort


Sempena cuti Hari Malaysia aku dan wife buat keputusan untuk pegi ke Bukit Tinggi, Pahang memandangkan keadaan sekarang yang berjerebu. Mengharapkan udara bersih dan segar di Bukit Tinggi.

Ini merupakan kali ketiga aku datang ke Bukit Tinggi bersama wife aku. Secara kebetulan, kali kedua kitorang datang sini pun pada cuti Hari Malaysia juga dua tahun yang lalu. Itulah namanya suratan dan kebetulan.

Memang takde ape sangat kat sini pun. Tapi saje nak lepak-lepak dan melarikan diri dari kesibukan bandar serta jerebu yang sedang melanda negara ketika ni.


Lebih kurang pukul 12.30 tengahari baru aku bertolak ke Bukit Tinggi setelah settle kan beberapa hal dulu. Lebih kurang pukul 1.00 petang aku singgah di R&R Genting Sepah untuk tunaikan solat zohor terlebih dahulu. Senang sikit.

Seperti yang sudah dijangka ternampaklah geng geng baju merah yang singgah berhenti sebelum teruskan perjalanan mereka ke KL untuk menyertai Perhimpunan Baju Merah di Jalan Semarak hari ini.

Selesai solat kitorang terus bertolak dan sampai di Bukit Tinggi lebih kurang pukul 2.40 petang. Sebelum masuk ke Bukit Tinggai kena bayar entrance fees iaitu sebanyak RM13.00 untuk seorang.

Tiket masuk. Harga dah naik sikit.

Memandangkan kitorang belum makan tengahari lagi dan perut pun dah lapar, maka kitorang terus ke Colmar Tropicale untuk makan tengahari dulu. Kitorang sengaja tak makan masa berhenti di R&R Genting Sepah tadi sebab kitorang memang nak makan di restoran di dalam Colmar Tropicale Resort ni.

View daripada tempat parking

The Chateau Spa & Organic Wellness Resort


Burung bangau sedang memanggil hujan. Eh! Bukan katak ke panggil hujan.


Colmar Tropicale ni sebenarnya resort yang bertemakan ala Perancis yang dikelilingi hutan dan alam semulajadi. Berada di ketinggian 790 meter dari paras laut membuatkan cuaca agak sejuk sedikit.

Papan tanda

Typical photo of Colmar Tropicale

Kat resort ni ada bilik bilik untuk bermalam. Sesiapa yang nakkan ketenangan dan kedamaian sesuailah sangat tempat ni. Untuk yang nak honeymoon pun, inilah salah satu resort yang boleh dijadikan pilihan.

Jalan masuk

Jalan masuk lagi

Sebelum makan tu sempatlah jalan-jalan sekitar Colmar Tropicale ni. Ambik gambar semua macam orang baru 1st time datang. Padahal banyak gambar yang sama dah kitorang ambik.





Jalan-jalan sampai ke hujung lepas tu patah balik nak pegi pilih restoran mana satu nak makan. Masa tengah sessi memilih tu ada pulak stage performance baru nak start. Singgah kejap tengok. Not bad dance performance dorang. Nampak gaya professional dancer.


Kitorang tak tengok habis pun performance dorang ni sebab perut dah lapar minta diisi dengan kadar segera. Tengok-tengok sikit, lepas tu terus beredar. Misi memilih restoran mana yang jadi pilihan hati diteruskan semula.


Dan akhirnya kitorang ambil keputusan makan kat restoran yang sama dulu kitorang makan kat sini juga masa last visit dua tahun lepas. Masuk restoran tu, kitorang pilih tempat duduk yang sama juga. Kebetulan tu yang paling ngam dengan suasana.

Menu sampai, pastu order piza large dengan chicken wings. Air macam biasa just pilih ice lemon tea nak bagi masam-masam untuk lawan rasa mual makan nanti. Biasalah kalau makan western mesti kena lawan dengan air masam baru kena.



Saja-saja je nak makan kat sini. Nak fefeeling makan di Perancis. Nak pegi sana entah bila lah nak sampai. Menu yang aku pilih ni memang sedap rasanya. Lagi-lagi piza dia. Memang superb marvelous.

Kat restoran ni pun ada buskers performance daripada orang Filipina. Sedap jugalah suara dorang. Lepas tu dorang terus gerak daripada satu table ke satu table nyanyikan lagu untuk customer.

Kalau sesiapa rasa ada lagu permintaan boleh minta dorang nyanyikan. Malah dorang siap offer lagi lagu request daripada customer. Sampai kat meja aku, orang rumah cakap tak nak.


Selesai makan, perut pun dah kenyang sangat-sangat, kitorang pun gerak terus nak ke Japanese Garden. Nak kena cepat sebab dah nak tutup. Dia tutup pukul 5.30 petang.

Tadi masa sampai kitorang tak pegi ke Japanese Garden dulu sebab perut dah lapar sangat. So kenalah isi perut dulu. Lepas makan kalau sempat pegi tak sempat tak dapat pegi pun takpe. Sebab kitorang dah penah pegi kan. Saje-saje nak penuhkan aktiviti kat sini.


Jarak takde jauh dari Colmar Tropicale. Dalam 10 minit drive dah sampai. Masa kitorang sampai tu ramai orang dah nak balik. Tapi masih ada juga beberapa orang baru sampai lebih kurang dengan kitorang.

Map shuttle bas dari Colmar ke Japanese Garden

Jalan-jalan masuk sekitar Japanese Garden. Masih sama seperti dulu jugak. Cuma aku rasa ada beberapa tempat tu macam tak berapa maintain sangat dah. Dah mula nampak tanda-tanda terbiar sikit. Ikan koi kat kolam pun dah tak banyak macam dulu.





Kat Japanese Garden ni bestlah sebab rasa tenang dan lebih sejuk ditambah lagi dengan kehijauan alam sekitarnya dan taman-tamanya ala-ala Jepun. Ada air terjun kecil buatan, kolam ikan dan rumah Jepun.

Sesiapa yang berminat boleh try ceremony tea kat sini. Nak cuba pakai baju kimono pun boleh. Berapa bayaran sewanya tak pulak aku tau. Sebab tak check pulak. Masa aku sampai tu ada juga family arab ni sewa kimono.

Terus aku rindu saat di Jepun hari tu.



Masa tengah lepak kejap kat rumah Jepun tu tetiba hujan turun. Lebat jugak. Nak redah nanti basah kuyup pulak dibuatnya. Maka kitorang berumah sekejap lah dekat rumah kecik tu berteduh sambil tunggu hujan reda sikit. Ada beberapa couple jugak terperangkap dalam hujan senasib dengan kitorang.


Bila hujan dah reda sikit, terus kitorang gerak turun ke bawah nak balik semula ke Colmar Tropicale sebelum balik.

Kat rumah tu lah kami berteduh

Sampai di Colmar Tropicale semula, hari pun dah petang sangat. Dan dekat nak malam. Last masuk situ sebelum gerak pulang ke rumah.



Masa jalan-jalan kat dalam tu, tak lama ada lagi night performance pulak. Kali ni kitorang duduk menonton dance performance dorang. Memang bestlah performance dorang.



Kitorang tengok dance performance sampai habis. Lepas tu baru kitorang gerak balik. Sempat juga ambik beberapa gambar suasana malam pulak.


On the way balik, singgah kat R&R Genting Sempah solat maghrib. Kali ni R&R penuh dengan bas dan orang yang berbaju merah.

Lepas solat, makan ringgan-ringan sikit kat gerai situ, lepas tu terus gerak balik rumah. Alhamdulillah selamat sampai di rumah. Esok kembali bertugas seperti biasa. Begitulah kisah percutian sehari aku di Bukit Tinggi, Pahang.