Search

10 Sebab Kenapa Anda Tidak Akan Menyesal Melancong Ke Magribi


Kerajaan Maghribi adalah besar, mempesonakan, ajaib dan lawatan ke negara Afrika Barat Utara ini akan menjadi satu keajaiban indah untuk semua deria anda. Berikut adalah 10 sebab-sebab utama mengapa Maghribi hanya perlu menjadi bucket list anda (dan seketika itu!)

1. Kepelbagaian

Salah satu perkara yang besar tentang Maghribi adalah betapa khususnya makanan, dialek bahasa, pakaian dan seni bina adalah mengikut rantau ini. Disebabkan pernah dijajah, anda akan mendapati bahawa bahasa Sepanyol diserap ke dalam dialek Arab di Utara Morocco, manakala bahasa Perancis diselang-seli di seluruh negara dan etnik Maghribi adalah sangat pelbagai dengan Berber, Arab, warisan Andalusia atau Afrika. Setiap kawasan mempunyai muzik tersendiri  sama ada Issawa di Fez, atau Gnawa lagi ke selatan, sediakan telinga anda untuk bunyi yang agak unik.


Penjual Air

Credit: marcp_dmoz

Anda akan jumpa terracotta dan bangunan merah di Marrakesh, warna biru yang indah di Chefchaouen dan struktur dicat kuning di Meknes. Walaupun warna teksi berbeza mengikut bandar yang anda kini berada (berita gembira yang menarik: Fes beroperasi teksi merah, Tangier memandu teksi biru dan Marrakesh mempunyai teksi kuning). Pada asasnya, anda berada dalam sebuah negara yang kaya dengan budaya dan tradisi dan bergantung kepada berapa banyak anda melancong dalam Maghribi, anda akan mendapat mengalami kedua-dua perbezaan serantau di pendalaman atau di bandar.

2. Seni Bina


Al Karaouine, Fez

Seni bina di Maghribi kaya, bertenaga dan mempunyai campuran yang kuat Afrika, Andalusia dan pengaruh Islam. Jubin-jubin Zellij bertulis, halaman, reka bentuk geometri, menara dan kubah semua mercu tanda seni bina Maghribi dan anda akan melihat ini dengan segera, bukan hanya dari masjid dan struktur bangunan tetapi juga dari rumah-rumah rakyat. Lawatan ke Morocco juga tidak lengkap tanpa lawatan atau tinggal di dalam riad tradisional anda dengan mudah boleh menghabiskan waktu petang berehat melalui bilik-bilik dalaman dan lupa hiruk-pikuk pasar-pasar di luar.


Meknes

3. Landskap

Saya telah menghabiskan banyak masa di Maghribi, di zaman kanak-kanak dan sebagai orang dewasa, tetapi saya sentiasa kagum dengan betapa berbeza landskap adalah seluruh negara-sentiasa ada sesuatu yang baru untuk dilihat dan saya tidak boleh berhenti  kembali ke sini! negara ini dikelilingi oleh kedua-dua Atlantik dan laut Mediterranean jadi pantai memang banyak. The Atlas Mountains mempunyai beberapa tempat menarik yang terkenal (lihat perkara nombor 8), kehijauannya sentiasa segar membentuk Ourikka Valleys dan bandar Ifrane menjadi contoh yang hebat.


Sesuatu di antara Tetouan dan Tangier

Pada musim sejuk, anda boleh pergi ski dan padang pasir Sahara membuat untuk perjalanan yang indah ke kem di bawah bintang-bintang. Bergantung kepada jika anda mahu aktiviti berkeluarga, sukakan cabaran atau tenang dan damai, Maghribi mempunyai segala-galanya sebagai benar-benar sebuah negara yang berbeza.

4. Makanan Dan Minuman


Credit: Katie Bordner

Saya belum lagi jumpa makanan Maghribi di tempat lain yang rasa betul-betul seperti  di Maghribi itu sendiri. Maghribi adalah kaum yang mesra dan mereka berbangga  pada makanan yang mereka masak yang hanya boleh digambarkan sebagai enak, sungguh melazatkan dan penuh dengan rasa. Tidak ada aktiviti kekeluargaan seperti yang mereka lakukan (setiap keluarga) daripada cous-cous pada hari Jumaat selepas solat, makan roti yang baru dimasak dan mencelupkannya ke dalam minyak argan organik dan mencuba semua jenis salad sampingan dan hidangan.


Credit: jules

Minum dengan banyak teh pudina -'Atay 'juga satu kemestian, anda tidak boleh mendapatkan cukup benda manis. Terdapat satu bentuk seni menuang teh juga, iaitu lebih tinggi takat yang ia dicurahkan dari, lagi banyak buihnya. Jus oren juga lazat dan boleh didapati di seluruh negara tetapi pastikan mereka buat yang segar sahaja.

5. Pengangkutan Awam


Pesta mata

Salah satu perkara yang paling penting semasa dalam perjalanan adalah mudah untuk pergi kemana-mana. Maghribi mempunyai tambang teksi yang murah untuk munasabah untuk kedua-dua bandar dalaman dan keluar luar lawatan bandar dan terdapat juga perkhidmatan bas yang baik. Negara ini juga beroperasi pada dua jenis perkhidmatan- petit teksi sehingga 3 penumpang dan teksi grande untuk 6 penumpang (ya! dua penumpang di bahagian hadapan!) Perkhidmatan kereta api juga sangat baik dan anda boleh digunakan untuk perjalanan di antara kawasan-kawasan dalam keadaan yang selesa. Tips yang penting adalah untuk selalu pergi untuk seat Kelas 1- perbezaan harga tidak begitu banyak yang berbeza dan anda akan dijamin tempat duduk! Perkara yang terbaik dalam perjalanan di seluruh bandar-bandar adalah views- supaya anda masih dapat melihat ke luar kawasan sambil meneruskan perjalanan ke destinasi seterusnya.

6. The Medinas


Apakah yang dimaksudkan dengan lawatan ke Maghribi tanpa  melalui lorong-lorong sempit yang tidak berkesudahan dan jalan-jalan. Anda boleh menghabiskan hari yang tidak terkira banyaknya berjalan melalui pasar-pasar dan masih tak habis ronda lagi.

Credit: Kristal Dale

Saya baru-baru ini menghabiskan masa di Fez, dan 6 jam di bandar lama tidak mencukupi untuk meronda walaupun sebahagian kecil daripadanya! Medina lama bandar adalah gabungan perumahan kediaman, pasaran makanan dan pasar-pasar di mana anda boleh membeli segala-galanya daripada kerja logam, tembaga, herba, bahan, dan kulit untuk pertukangan kayu. Rancang untuk sekurang-kurangnya satu hari untuk hilangkan diri di tengah-tengah labirin dan maze jalan-jalan.

7. Pusat UNESCO

Maghribi mempunyai 9 Tempat  UNESCO, dan ia tidak sukar untuk memahami mengapa dengan sejarah kuno dan perlambangan budaya mereka. Tidak dalam urutan:

Sejarah City of Meknes (1996) yang diasaskan pada mulanya sebagai penyelesaian ketenteraan di abad ke-11 dan hasilnya, dikelilingi oleh pagar tinggi diperkaya dan dinding.

Ksar of Ait-Ben-Haddou (1987) yang merupakan kubu di kawasan Ouerzazate dan terdiri daripada banyak kampung-kampung kecil. Seni bina tanah liat adalah benar-benar satu keajaiban dan anda mungkin dapat mengenali tapak dari filem seperti Gladiator!

Credit: Ben Douglas
Medina Essaouira (dahulunya Mogador) (2001) yang merupakan sebuah bandar yang sangat kecil pantai yang menawarkan makanan laut yang lazat dan sejarah Portugis yang kuat.
Medina Fez (1981) yang budaya dilihat sebagai modal spiritual negara dan labirin jalan-jalan untuk mengisi hari anda.
Medina, Marrakech (1985) atau 'kota merah' dengan djmaa sibuk el Fnaa persegi dan taman impian (Jardin Majorelle) disayangi oleh Yves Saint Laurent sendiri.
Tapak arkeologi Volubilis (1997) yang memegang runtuhan dipelihara sebagai sebuah pusat perdagangan Roman lama.


Credit: Memul

Madinah T├ętouan (1997) yang mempunyai unsur yang kaya dengan kepelbagaian budaya dan pautan Sepanyol.
Portugis City of El Jadida (Mazagan) (2004) yang pada mulanya dibina sebagai tanah jajahan diperkaya dalam abad ke-16 dan masih memegang bangunan Portugis seperti Gereja Assumption.
Rabat, Bandar Moden dan Bandar Bersejarah: Warisan Bersama (2012) yang merupakan ibu negara Morocco dengan kontras yang kuat yang lama dan baru, tradisi dan kemodenan.

Terdapat banyak lagi di Maghribi dan bukan hanya Marrakesh. Walaupun saya rasa lawatan ke bandar merah masih satu kemestian, saya merasakan bahawa banyak pelancong ketinggalan kecantikan sebenar Maghribi oleh tidak melanjutkan perjalanan mereka ke tempat-tempat lain.

Credit: akchouremitage

Terdapat  begitu banyak lagi yang boleh diterokai dari bandar biru yang indah Chefchaouen di utara, air terjun  yang bersih Akchour sebagai sebahagian daripada taman negara daripada Talassemtane, lembah Ourikka hanya di luar Marrakesh, bersih dan hijau Ifrane di tengah-tengah Morocco, bandar Saidia di timur negara, bandar pantai Martil untuk berendam di pantai Mediterranean atau pantai Mehdia untuk menghadap ke  lautan Atlantik. Pilihan sangat banyak- jadi terokailah!


Chefchaouen

Credit: Singa Hitam


Mehdia Beach

Credit: teterocamonde

9. Perayaan

Bergantung pada tahun itu, anda boleh menangkap banyak perayaan yang menggerunkan di negara- yang bermaksud banyak makanan, hiburan dan kegembiraan! orang-orang yang terkenal termasuk perayaan Gnaoua muzik dunia dalam Essaouaria, festival Cherry dalam Sefrou, perayaan dunia muzik suci di Fes dan festival filem antarabangsa di Marrakesh.Credit: Storehouse

Anda mesti cuba dan menangkap pertunjukan Fantastia, yang merupakan acara menunggang kuda tradisional dan melibatkan penunggang kuda mengacu senjata (dan wanita) di sepanjang jalan yang lurus pada tembakan kelajuan yang sama di langit dengan senapang serbuk letupan. Pemandangan yang luar biasa!

10. Atmosfere


Pandangan yang popular di selatan negara.

Credit: supercar-roadtrip.fr

Di manakah anda boleh melihat kambing (hampir terapung-apung) di atas pokok, melawat wanita berber yang membuat minyak argan tulen dari kacang argan, mengalami hammam yang kaya (gaya spa Maghribi) dengan produk organik, hilang dalam jalan jalan bersilarat yang  luar biasa, dan minum teh pudina untuk berat badan anda. Negara ini adalah amat mengujakan, dinamik, huru-hara dan untuk semua sebab-sebab yang baik. Apa yang anda tunggu?