Search

15 Tempat Menarik Yang Boleh Dilawati Bila Melancong Ke Kepulauan Faroe, Denmark


Kepulauan Faroe, Denmark  adalah sebuah negara pulau yang terdiri daripada gugusan pulau-pulau kecil di antara Laut Norway dan Lautan Atlantik Utara, kira-kira pertengahan antara Norway dan Iceland , 320 kilometer (200 batu) utara-barat laut Scotland. Kawasan ini adalah kira-kira 1,400 kilometer persegi (541 batu persegi) dengan 2015 penduduk 48.700. Pulau-pulau ini sebuah negara autonomi dalam Kerajaan Denmark. 

Kepulauan ini agak rugged dan mempunyai iklim lautan subpolar amat sederhana yang berangin, basah, mendung dan sejuk sepanjang tahun. Walaupun latitud utara itu, suhu berpurata melebihi beku sepanjang tahun.

Antara 1035 dan 1814, Kepulauan Faroe adalah sebahagian daripada Kerajaan Norway. 1814 Perjanjian Kiel memberikan kawalan Denmark atas pulau-pulau, bersama-sama dengan dua pulau Norway yang lain iaitu  Greenland dan Iceland. Kepulauan Faroe telah menjadi negara yang diperintah sendiri dalam Kerajaan Denmark sejak tahun 1948. Faroe mempunyai kawalan ke atas kebanyakan perkara dalam negeri kecuali beberapa perkara yang kekal tanggungjawab Denmark seperti pertahanan tentera, polis, keadilan, mata wang dan hal ehwal luar negeri. Kepulauan Faroe mempunyai perwakilan dalam Majlis Nordic sebagai ahli delegasi Denmark. Kepulauan Faroe juga bersaing sebagai sebuah negara yang merdeka dalam sukan tertentu.

Berikut adalah beberapa tempat menarik di Kepulauan Faroe yang boleh anda jelajahi bila melancong ke Pulau Faroe.

1.The Nordic House


Image via www.atlantic.fo
2. Tinganes (Torshavn)

Image via wikimedia.org
3.Church of Funningur

Image via www.bradtguides.com

4. Torshavn Cathedral

Image via flickr.com by Conundrum37

Image via www.funbuzztime.com

5. National Art Gallery

Image via tripadvisor.com
6.Tourist Information Centre (Torshavn)

Image via tripadvisor.com
7.Gasadalur Tunnel
Image via www.the-wanderlusters.com
8.Vioarlundin Park (Torshavn)


Image via www.tripadvisor.com
9. National Museum of the Faroe Islands (Streymoy)

Image via www.tripadvisor.com
10. Saksun Church

Image via www.cnn.com

Image via www.earthables.com
11. Cleft Of Gjogv

Image via Pinterest
12. Mykines Holmur Lighthouse

Image via www.keadventure.com
13.Hvannhagi

Image via Pinterest
14. Eggjarnar (Vagur)

Image via www.tripadvisor.com
15.Asmundarstakkur

Image via guideimg.alibaba.com
Macam mana anda teringin tak untuk melawati Kepulau Faroe, Norway? Ada bercadang nak travel ke sana? 

Walaupun Kepulauan Faroe mungkin kelihatan jauh dengan lokasi kami di tengah-tengah Lautan Atlantik Utara ia mempunyai sistem pegangkutan yang sangat baik dari tanah besar Eropah sama ada dengan menggunakan feri dari  Faroese Smyril Line atau menggunakan syarikat penerbangan nasional Atlantic Airways.

Terdapat penerbangan terus dari Denmark, England, Iceland dan Norway sepanjang tahun. Dari Copenhagen Atlantic Airways mempunyai beberapa penerbangan setiap hari, bagi penerbangan dari Billund dua kali ke lima kali seminggu bergantung kepada musim. Atlantic Airways mempunyai penerbangan ke Reykjavik ibukota Iceland sebanyak dua hingga tiga kali seminggu. Semasa musim panas terdapat penerbangan terus dari Edinburgh di Scotland dua kali seminggu dan dai Bergen di Norway tiga kali seminggu. Maklumat lanjut boleh didapati di www.atlantic.fo

Anda boleh dapatkan khidmat feri ke Hirtshals di utara Jutland di Denmark dua kali seminggu pada musim panas dan seminggu sekali semasa musim sejuk dengan feri "Norrona". Di samping itu Norrona berlayar dari Iceland ke Kepulauan Faroe sekali seminggu pada musim panas yang menghubungkan Kepulauan Faroe ke Iceland dan tanah besar Eropah melalui laluan Atlantik Utara.
Maklumat lanjut boleh didapati di www.smyrilline.com