Search

17 Tempat Makan Best di Kuantan Pahang


Hey gais!3 bulan duduk kat Kuantan dan nie lah waktu paling lama dapat duduk rumah. Yeah 4kg berat naik setelah menganggur dengan jayanya.Ok kalau nak tau banyak kedai makan best kat Kuantan nie cuma kita kena rajin explore. Tempat orang rajin pulak kita explore tapi tempat sendiri. Nanti orang tanye takdelah kita gagap nak jawab. So bila dah baca nie bolehlah anda try.

1.Lilawadi

Duduk Kuantan macam tak logik kalau tak tau pasal Lilawadi. Lilawadi nie antara tarikan dekat Kuantan dan antara menu yang ada adalah Western dan Thai fusion.BBQ pun ada jugak and of course mango cheesecake kegemaran ramai pun ada.



*drooling*


cawangan Teluk Sisek


cawangan Indera Mahkota

Address : A-637 Jln Teluk Sisek 25000 Kuantan *cawangan utama*
: B41 Jalan Indera Mahkota5/1 26200 Kuantan

Opening Hours : 5pm - 12am (Selasa - Ahad)

Instagram : lilawadi

2. Kulacakes

Tempat kalau nak chill dengan udara yang menyegarkan serta desserts yang perghh memang dekat sini. Kulacakes nie anak beranak Lilawadi and dekat sini cuma ada kek dan air je takde makanan berat. Kalau nak celebrate birthday dia charge rm1 je untuk tulisan *happy birthday* tu.



ig:kulacakes



Address : A-96 Jln Besar, 25000 Kuantan

Hours : 1pm - 9pm (Selasa - Ahad)

Instagram : kulacakes

3. Kotak Kalam & Co



Makanan Western dekat sini memang sedap dengan pilihan menu yang banyak sampai rambang mata tak tau nak order yang mana. Cuma dulu waktu aku pegi lambat sikit makanan sampai sedangkan waktu tu ada 2-3 meja je yang ada customer dan makanan yang kawan aku dapat customer lain punya sebab si pelayan salah hantar .Kami pun cakap nie bukan menu yang kami order and si pelayan pun ambil balik makanan. Mungkin waktu aku pegi silap timing kot sebab lepas pada tu ok je. #jangankecamsaya



ig : kotakkalam


my favourite

Address : A-87 Jln Teluk Sisek, 25000 Kuantan

Opening Hours : 5pm - 12pm (Rabu - Isnin)

Instagram : kotakkalam

4. Jaman Tory Resipi



gambar: ig jamantory
Calling for penggemar makanan tradisi Pahang memang wajib datang kat sini. Kecur air liur tengok patin bakar tempoyak dia. Kebanyakan artis yang datang Kuantan selalunya akan singgah kat kedai nie. Tak tau jalan waze kan dah ada moh kita ke jaman tory!

Address : A- 15 2/3 IM2, Bandar Indera Mahkota, 25200, Kuantan

Opening Hours : 12pm - 1.30am (Sabtu - Khamis)

Instagram : jaman_tory_resepi

5. Akar kopi


enjoying our coffee time


Yang gemar melepak tempat nie memang sesuai untuk anda. Suasana yang sangat harmoni dikelilingi dengan pokok-pokok yang menghijau *macam tak percaya aku yang taip* kalau lepak memang akan berterusan lepak. Dah nama pun akar kopi so kat sini memang air kopi yang ada.

Address : Jln Besar, Kuantan (antara bank OCBC dan bank UOB)

Opening Hours : 4pm - 3am (Selasa - Ahad)

Instagram : akar.kopi

6. 90 Degrees Cafe & Art

Terletak di Jalan Air Putih, 90 Degrees Cafe & Art menjadi tumpuan ramai bagi peminat coffee di Kuantan. Kafe nie ada dua bahagian iaitu depan dan belakang. Ruang di belakang adalah ruang yang boleh untuk merokok. Tingkat atas di kafe ini pulak ada tempat untuk galeri seni. Yang paling interesting, kafe nie banyak kali korang pegi pun ada je benda yang diupgrade contoh macam tempat makan dihias lebih cantik dan menarik untuk pelanggan.



mocha



Address : B882, Jln Air Putih, Kuantan

Hours : 10am - 11pm (Isnin - Khamis)
: 10am - 12am (Jumaat - Ahad)
: Tutup pada hari Rabu

Instagram : 90degreescafe

7.MINT


mix grill


ig : mintktn


MINT adalah sebuah restoran, event venue dan yang menariknya kalau nak buat beach wedding pun boleh jugak tau kat sini. Menu kat sini pun banyak pilih je nak apa tapi yang paling jadi perhatian adalah mix grill yang boleh makan 4-6 orang *meletop perut kalau makan sorang*.

Address: Pantai Balok, Kuantan

Hours : 5pm - 12 am (Selasa - Jumaat)
: 3pm - 12am ( Sabtu - Ahad )

Ig : mintktn

8. Blackwall Kitchen


ig : blackwallkitchen
Kedai ni sangat sesuai yang nak sambut anniversary, nak sambut birthday dan yang nak candlelight dinner. Pakej yang disediakan sangat menarik dan boleh pilih yang mana anda suka dari yang murah, sederhana dan yang mahal. So boleh lah pilih pakej mana yang sesuai untuk anda. Nak lebih detail boleh like fb diorang (blackwall kitchen).

Address: Taman Shahzan, IM Kuantan

Opening Hours : 8pm - 11pm (Isnin - Ahad)

Ig: blackwallkitchen

9. Rajawali Art Gallery

Yang minat bergambar memang wajib pergi sini. Pizza dekat sini memang laku dan yummy sangat harga pun berbaloi. Dah penat bergambar boleh lah order pizza dengan aiskrim pasu. Pizza seni bidadara cepat sold out so kena order cepat-cepat, boleh telefon untuk tempahan.




pizza seni bidadara

Address : Rajawali Art Gallery (bersebelahan Sk Cenderawasih)

10.Kafe Bocca

Scroll ig kafe bocca pun dah boleh buat rasa terliur. Menu yang disediakan dekat sini memang banyak macam masakan panas, western, desserts and kat sini ada port untuk shisha.



gambar: ig kafe bocca


best blackpeppper sauce in town

Address : A1998, 1st floor Lorong Sri Kuantan 47, Jln Beserah, Kuantan

Opening Hours : 5.30pm - 2am ( Isnin- Sabtu)

Ig : kafebocca

11. Burgerak


burrito

Paling tip top paling win paling recommend dekat sini adalah burito. Burito nie asal dari Mexico dan Burgerak dah ubahsuai ikut selera anak tekak orang kita. Menu lain pun ada jugak kalau nak tau lebih lanjut boleh scroll ig diorang.

Address : B-1927 Jln Beserah, Kuantan, Phg

Opening Hours : 10am - 11.30pm (Isnin - Sabtu)

Ig: Burgerak

12. Whims Cafe



red chicken carbonara

Peminat tegar kucing? Dialu-alukan untuk pergi kafe ni. Whims cafe adalah kafe di Kuantan yang ada kucing - kucing yang anda boleh kalau nak gomol nak manja - manja. Hari tu memang dah parking depan kedai sekali tutup rupanya aku pegi hari Selasa *tutup hari Selasa*. Konfiden sangat pegi ingatkan hari Rabu.



meowww




Address : B60, Lorong IM15/8, Indera Mahkota, Kuantan

Hours : 2pm - 12am (Rabu - Isnin)

Ig : Whims_ktn

13. 4s bike spa bistro cafe





Korang rindukan garage51 di KL? Jangan risau sebab kat Kuantan pun dah ada air yang menggedik menggoda mengada nie. Menu pun penat selak sebab banyak sangat..hehehe. Yang carbonara aku try hari tu agak kering sikit.

Address : No 46, Jln Putra Square 7, Putra Square, 26100 Kuantan

Hours : 12pm - 12am (Isnin - Sabtu)

Ig : 4sbikespabistrocafe

14. Streetz Cafe

Beberapa kali pergi, aku respect dengan customer service kafe ni. Memang tiptop! Try usha ig streetzcafe tengok gambar-gambar makanan memang kalau boleh nak masuk dalam phone tu. So far aku try memang tak mengecewakan.






Address : B - 588 Tingkat Bawah, Jln Beserah, 25350, Kuantan

Hours : 12.30pm - 11pm (Jumaat open 3pm)

Ig : streetzcafe


15. Brotherhood western and grill

Portion makanan dekat sini agak banyak untuk aku *jenuh jugak nak abiskan* tapi depends pada individu lah kan. Harga makanan memang berbaloi dengan portion makanan, memang puas hati!






Address : A73, Lrg IM15/19,Indera Mahkota, Kuantan

Opening Hours : 3.30pm - 10.30pm (Selasa - Ahad)

Ig : brotherhoodwesternandgrill

16. Tjantek Cafe and Art Bistro

Anda peminat seni? acecehhh dah macam iklan..haha dengar cerita cafe nie mempunyai suasana yang sangat cozy dan penuh kesenian gabungkan pulak dengan makanan yang marvelous.




Address : 46, Jln Besar, 25000 Kuantan

Opening hours : 7.30pm - 1.00pm (Selasa - Khamis)
: 7.30pm - 1.00pm (Sabtu - Ahad)

17. Daebak Cafe

Nak amik mood ala-ala dekat Korea boleh lah datang kafe nie. Kafe yang dikatakan friendly dengan customer dan jangan lupa try coffee dekat sini yang daebak!





Address : A275, 2nd floor, Kuantan Star City, Jln Beserah, 25250, Kuantan

Opening hours : 1.00pm - 11.30pm (Isnin)
: 8.00pm - 11.30pm (Selasa)
: 1.00pm - 11.30pm (Rabu - Jumaat)
: 11.00am 11.30pm (Sabtu - Ahad)

Itulah dia 17 tempat makan best di Kuantan. Mana tahu kalau anda jejak kan kaki disini boleh lah cuba menu-menu yang best ni ya!