Search

5 Apps Ini Memudahkan Traveller Muslim Bermusafir!


Buat pengembara muslim kemana-mana pun kita menjejakkan kaki di muka bumi tuhan ini sudah semestinya kita tidak boleh meninggalkan tanggung jawab kita kepada pencipta kita. Justeru itu berikut adalah beberapa apps untuk traveller muslim bermusafir yang dapat memudahkan anda menunaikan tanggung jawab. Jika kita mengembara tetapi tidak kembali kepadanya, kitalah yang rugi.

1. Muslim Pro


Aplikasi carian kiblat dan waktu solat, seperti misalnya Muslim Pro mempunyai banyak sekali kegunaan. Mulai dari mencari arah kiblat, sampai mengingat 99 asma Allah. Muslim Pro sangat membantu traveler Muslim yang sedang dalam perjalanan.

Aplikasi ini mempunyai jadual salat di semua tempat di dunia. Semua mengikuti jam di mana anda sedang berada.

Pusing mencari arah kiblat? Di aplikasi ini boleh didapati arah kiblat. Sila letakkan telefon di kawasan rata dan arah kiblat pun tertunjuk. Di sini juga ada asma Allah, bahkan ada peringatan agar tetap beribadah di tengah kesibukan anda.

Download Disini
iTunes
Google Play

2. Quran


Majunya teknologi membuat para traveler makin mudah membawa kitab suci. Contohnya terlalu berisiko membawa kitab suci dalam bentuk cetak kerana takut beg diletak di bawah, anda boleh memuat turun appsnya saja.

Di iStore atau PlayStore, sudah ada banyak aplikasi Al Quran yang boleh dimuat turun dan menjadi bentuk aplikasi. Salah satu yang paling mudah digunakan adalah Quran.

Di aplikasi ini, traveler boleh membaca Al guran dan dicatat oleh aplikasi tersebut. Jadi misal aplikasi ini telah ditutup secara tiba-tiba, halaman terakhir yang dibaca akan tetap tercatat.

Downoad Disini
iTune
Google Play

3. HalalTrip


Penginapan yang menjawab keperluan muslim, boleh dicari melalui aplikasi carian traveling seperti HalalTrip. Ini adalah aplikasi terbaik untuk menempah percutian untuk Muslim mulai dari hotel sampai tiket pesawat.

Di aplikasi ini, anda boleh mencari tahu hotel atau penginapan mana yang Muslim friendly. Selain mencari hotel, aplikasi ini juga boleh mencari penerbangan tentu juga yang Muslim friendly.

Bagi yang ingin mencari pakej pelancongan, di sini juga terdapat aneka pakej yang dijamin halal dan selesa untuk para muslim. Tak perlu pusing lagi!

Downoad Disini
iTune
Google Play

4. Zabihah


Jika anda begitu suka masakan tapi bingung mana yang halal dan yang tidak, perlu muat turun aplikasi semacam Zabihah. Aplikasi carian restoran dan tempat makan halal ini boleh dimuat turun di iOS dan Android.

Traveler dapat mencari mana saja makanan yang dijamin halal sekalipun sedang di luar negeri. Premisnya juga dilengkapi dengan nilai, jadi sudah halal boleh juga cari tahu lazat atau tidaknya. Mantap!

Downoad Disini
iTune
Google Play

5. InstaDeen


Terakhir adalah InstaDeen. Aplikasi ini mirip dengan Instagram hanya saja ditambah dengan ciri Islami. Bahagian islaminya adalah dari penambahan doa yang disematkan dalam foto.

Semakin banyak teman, semakin banyak doa yang boleh dipilih untuk dimasukkan ke dalam foto. Nantinya, hasil foto yang telah ditambah doa dan kalimat kebaikan dapat disebar kepada media sosial mulai dari Instagram sampai Facebook.

Dari semasa ke semasa cuti sekaligus tetap berkongsi kebaikan. Indahnya ...

Downoad Disini
iTune
Google Play

Demikian adalah 5 Apps yang diharap membantu para traveller mengembara dan berkelana di bumi Allah swt ini. Kalau anda ada menggunakan apps yang banyak membantu para traveller muslim sila komen dan kongsikan dibawah ya!