Search

5 Destinasi Percutian Muslim Friendly Yang Anda Mungkin Tak Pernah Tahu!


Terdapat banyak mercu tanda Islam yang terkenal di seluruh dunia yang pasti berbaloi untuk dilawati, tetapi kadang-kadang baik untuk cari tempat yang jarang di lawati orang - jadi tidaklah sesak sangat dengan orang. Daripada menjejak ke tempat yang anda pernah dengar semua orang bercakap tentangnya,  bagaimana kalau anda melawat ke tempat-tempat yang jarang dilawati ini untuk percutian anda yang akan datang. Setiap daripadanya akan menawarkan pengalaman unik dan penuh dengan energy yang akan membuatkan anda kagum!

1. Chefchouen, Morocco
Image via gbfineartphoto.co.uk
Terletak di Utara Maghribi Rif Mountains, bandar Islam yang menarik ini adalah tidak seperti mana-mana tempat yang pernah anda lihat - seluruh bandar dicat dengan pelbagai warna biru! Bandar ini telah dibina pada 1471 untuk membantu Maghribi melawan serangan Portugis, dan ia juga menjadi tempat selamat untuk orang buangan Islam dari Sepanyol. Dari masa ke masa, bandar ini berkembang dan mengalu-alukan orang-orang Yahudi dan Kristian juga.

Bandar yang indah ini mempunyai banyak tempat untuk dikunjungi: pemandangan dan pendakian yang luar biasa, makanan yang lazat dan kafe tempatan yang comel, dan selimut buatan tangan, barang kemas, dan cenderamata lain. Mengapa biru? Mengikut kepercayaan orang Yahudi Sephardi dicat setiap bangunan dalam pelbagai warna biru, kemungkinan besar kerana ia adalah warna ketuhanan. biru juga dikhabarkan untuk menghalau lalat dan nyamuk!


2. Ko Panyi, Thailand

Image via www.luxury-thailand-travel.com
Image via www.shopswindows.com


Perkampungan Islam dibina sepenuhnya di atas air dan ditegakkan dengan tiang! Nelayan Indonesia menetap di sini kira-kira 200 tahun yang lalu, dan hinggalah hari ini, Ko Panyi mempunyai masjid sendiri, restoran, dan padang bola sepak, semua terapung di atas air. Hidup disini memang simple, dan umat Islam tempatan  adalah mereka yang paling gembira dan paling mesra anda pernah bertemu.3. Bo Kaap, South AfricaImage via blog.xoafrica.com
Kawasan Bo Kaap Afrika Selatan adalah tempat asal-usulnya masyarakat Islam Cape Town. Umat ​​Islam mula-mula tiba di sini pada tahun 1658 sebagai hamba dari Afrika dan Asia dan terpaksa mengamalkan Islam secara rahsia. Pada tahun 1805, kebebasan beragama akhirnya diberikan dan sejak itu, masyarakat Islam terus berkembang.

Bo Kaap adalah kawasan kejiranan paling berwarna-warni di Cape Town. Ramai yang percaya bahawa rumah yang dicat vibrantly adalah ungkapan individualisme lama ditindas umat Islam dan juga sebagai meraikan kebebasan mereka. Selain daripada aktiviti bergambar yang hebat, anda juga akan menemui beberapa makanan halal yang paling lazat di sini!


4. Mostar, BosniaImage via about-eastern-europe.com
Masuk ke dunia lain di Mostar. Bandar ini adalah rumah kepada Stari Most, atau Old Bridge - satu karya Uthmaniyyah dibina oleh Suleiman the Magnificent. Pengunjung boleh menyaksikan penduduk tempatan melompat dari jambatan megah atau cuba untuk berbuat demikian atas risiko mereka sendiri. Atau anda layannya sahaja cerit dogeng ini. Terima kasih kepada tampuk pemerintahan Ottoman diatas pengaruh mereka, makanan halal memang mudah untuk didapati..

5. Segovia, SpainImage via www.oddcities.com

Image via sonurai.com
Ramai orang datang ke Sepanyol k melawat Granada dan Cordoba tetapi ramai yang terlepas ke bandar yang indah dan bersejarah ini. Salah satu tarikan dan mercu tanda Segovia adalah Alcazar, kubu megah dibina oleh orang Islam. Struktur menakjubkan dikatakan telah diilhamkan dari Castle Cinderella terkenal Disney. 

Anda juga boleh melawat sistem saliran air Rom, satu pencapaian kejuruteraan yang dibina lebih 2,000 tahun yang lalu tetapi masih dalam bentuk yang sempurna. Di mana sahaja anda pergi, anda akan pastikan untuk membongkar sejarah berabad lalu seperti yang anda akan temui dibandar yang unik ini. 

Anda boleh jejakkan kaki ke sini dengan mengambil penerbangan ke Madrid dan dari sana hanya mengambil 1 jam perjalanan ke pekan  Segovia.