Search

8 Kafe Terbaru Di Terengganu Dalam Senarai Mesti Singgah!


Di Lembah Kelang memang ada banyak pilihan untuk minum kopi samada gaya Amerika atau gaya Australia. Jangan anda terkejut di pantai timur juga telah mula mengikuti trend sebegini. Peminat-peminat kopi yang berada di Terengganu bolehlah terjah ke kafe-kafe ini dan mencuba kelainan yang mereka bawakan. Kami kongsikan juga alamat dan no telefon mereka untuk memudahkan anda menghubunginya bila pergi ke sana nanti. Jom minum kopi!

1. Qawa CoffeeImage: Instagram @nis.abu, @eezraaqillah, @awesome_naqib, @yaasaaraa

Address: 1482, Jalan Budiman, 20400 Kuala Terengganu
Opening hours: 12pm – 12.30am Thursday to Saturday, 5pm – 2am Friday, 
Closed during solat hours (7pm –8pm) 

Konsep Kontena telah benar-benar diambil kira dalam tempoh lima tahun yang lalu sebagai yang mampan (baca: yang aneh) cara untuk pemilik perniagaan menonjolkan kelainana perniagaan mereka. Gaya ini tidak hilang diTerengganu nampaknya seperti ditunjukkan di sini oleh Qawa Coffee. Mereka menjual kopi, kek dan sandwic, dan menawarkan tempat duduk dalaman dan luaran.

Instagram @ qawa.coffee

2. Diff café


Image: Instagram @diffcafe

Address: Uptown Kontena, Pantai Tok Jembal, Kuala Nerus
Opening hours: 5pm – 2am
Call them: 019 954 0227 or 013 980 7227

Berikut adalah satu lagi kafe yang dibina dari kontena, tetapi kali ini, ia adalah di pantai dan mereka menjual bola takoyaki. Mereka tidak  menjual apa-apa lagi, tetapi ada sekurang-kurangnya pandangan yang menakjubkan pantai dan duduk di luar di satu pihak. Kafe ini adalah sebahagian daripada inisiatif Dapo Pata atau Uptown Kontena di Terengganu di mana pemilik perniagaan kecil boleh membuka kedai dengan bayaran yang munasabah di pantai. Jika anda berada di kawasan itu, pastikan terjah semua makanan dari gerai lain di lokasi ini dam lihat apa yang mereka tawarkan.

Instagram @ diffcafe

3. The Pallet Café


Image: Instagram @thepalletcafe, Twitter @ohmytranung

Address: 31041 Ground Floor, Taman Sri Permata, Jalan Tok Jembal,
Opening hours: 6pm – 1am
Call them: 012 900 5263

Berlainan sedikit dari kafe biasa yang anda jupa di Kula Lumpur, Pallet Cafe menggunakan pallet kayu untuk dijadikan perabut kedai dan dinding kedai dihiasai dengan tulisan kapur. Menu adalah campuran hidangan tempatan dan barat, ramai yang memberikan ulasan tentang keenakan kopi Vietnam mereka. Baru-baru ini mereka mula menyediakan minuman di dalam bekas mentol lampu dan telah menambah milkshakes gergasi kedalam menu mereka. Yummy!

Instagram @ thepalletcafe

4. Rahsia Kitchen


Image: Instagram @rahsia_kitchen

Address: Jalan Budiman, 20400 Kuala Terengganu
Opening hours: 5pm – 11.30pm, Closed Thursday and Friday
Call them: 011 1188 0801

Dapur 'rahsia' yang sering dikunjungi oleh penduduk tempatan untuk makanan barat tetapi mereka juga pakar dalam mee bandung, stik, pasta, dan sushi. Hiasan dalaman adalah campuran perabot hitam dan putih dengan samar-samar, mentol oren tergantung merata bumbung kedai memberika perasan hangat dan suam.

Instagram @ rahsia_kitchen

5. Mek Awang Café


Image: Facebook @Mek Awang, @Positive Pixel, OpenSnap @111oneoneone

Address: 139, Jalan Kampung Cina, Kuala Terengganu
Opening hours: 10am – 10pm
Call them: 09 622 0104

Menawarkan smorgasbord hidangan Cina dan Melayu tempatan seperti keropok lekor, nasi Hailam, Peranakan Kay Hong, ayam percik, laksam, nasi lemak ayam rempah, dan laksa Terengganu, kafe yang baru dibuka di Chinatown dijangka berkembang lebih popular beberapa bulan akan datang. Jika anda keinginan untuk makanan Peranakan sepanjang berada di Kuala Terengganu, ini adalah restoran untuk anda.

Facebook: Mek Awang

6. On The Way Kopitiam


Image: Instagram @bengteik86, @shazlinaalin, @yumenio, @hermosahana

Address: 147, Jalan Bandar, Kuala Terengganu
Opening hours: 11am – 12am, closed Wednesdays and Saturdays
Call them: 012 938 4933

Jalan-jalan Cari Makan telah melawat mereka, Neelofa telah melawat mereka, majalah Saji juga singgah disini; Tidak perlu dikatakan, mereka mempunyai reputasi yang baik bagi diri mereka baru-baru ini. Seperti restoran-restoran lain, mereka menyajikan campuran hidangan tempatan dan barat tetapi perkara yang terus munculan pada makanan Instagram mereka adalah pencuci mulut berasaskan buah-buahan ais potong mereka. Mungkin meerka memang 100% panas  dan penduduk tempatan perlukan ais untuk cool down!.

Facebook: On The Way

7. Star Anise CaféImage: Instagram @anniesohsoh, @y.i, @khalisaadila, Deviantart @justyean

Address: 82, Jalan Kampung Cina
Opening hours: 10am – 12.30am
Call them: 017 664 2368

Penggemar kopi Espresso jom bergembira! Star Anise in Chinatown adalah salah satu daripada beberapa bir espresso di Kuala Terengganu. Dengan meminjam seni hiasan dari Pulau Pinang, Star Anise Café menonjolkan kemeriah itu di luar kedai mereka. Ia telah digambarkan oleh pengarah kreatif kafe sendiri. Di dalam anda akan menjumpai campuran yang kuat Peranakan dan pengaruh moden dalam reka bentuk yang dapat dilihat dari penjualan cenderamata dan makanan ringan di rak dinding mereka

Instagram @ star_anisekt

8. The Syrup Vs Soda


Image: Instagram @thesyrupvssoda, @hafizshazelan

Address: Lot 3373, Jalan Batas Baru, Kuala Terengganu
Opening hours: 12pm – 5pm, 6.30pm – 12am, Closed on Friday
Call them: 09 622 7669

Kekurangan tempat ini daripada segi reka bentuk, telah ditutupi dengan makanan yang lazat yang disajikan. Pada menu anda akan jumpa kebanyakan menu western akan datang dengan side dish seperti susu kocak seperti yang anda dapati di Garage 51. Dengan nama yang cathcy seperti Milo Raksasa, Rocky Rock Latte, dan Teh Dangdut Goyang, The Syrup Vs Soda menunjukkan  mereka mempunyai kepelbagaian menu.


Instagram @ thesyrupvssoda