Search

Kenali 5 Muzium Seni Ilusi 3D Yang Terbaik Di Malaysia


Seni ilusi tidak pernah mengecewakan untuk menjadi lebih menyeronokkan dan ia telah benar-benar membawa seni kepada orang ramai dengan cara interaktif yang menyeronokkan.

 .
Credit: photoimagepics.blogpsot.com

Jika anda tidak tahu apa yang seni silap mata adalah tentang, ia juga dikenali sebagai seni purba "tromple-l'oeil", yang dalam cara Perancis untuk menipu mata. Menurut Wikipedia, ia adalah satu teknik seni yang menggunakan imej realistik untuk mewujudkan ilusi optik bahawa objek yang digambarkan wujud dalam tiga dimensi.

Dalam beberapa bentuk seni silap mata, ia juga dianggap seni 3D dan faktor 3D diperhatikan dari segi ketinggian, lebar dan kedalaman. Arca, sebagai contoh, adalah satu bentuk seni tiga dimensi.

Terdapat banyak bentuk seni 3D dan seni silap mata. Beberapa keping seni silap mata lebih popular boleh didapati di jalan-jalan di Ipoh dan Pulau Pinang. Antara yang anda mungkin mungkin telah melihat pada siaran media sosial rakan anda.

Baru-baru ini, muzium seni silap mata telah berkembang dalam populariti besar. Jika anda tidak pernah ke satu, pergi berkunjung salah satu yang terdekat kepada anda dan anda akan memahami keseronokan, kegembiraan dan juga, keajaiban itu semua. Ia boleh membawa keluar kanak-kanak di dalam diri anda! A bonus besar adalah bahawa anda akan mendapat beberapa gambar hebat (apatah permulaan perbualan) daripada itu.

Berikut adalah Trick Top 5 Muzium Seni Di Malaysia:

1. Trick Art Museum, i-City, Shah Alam

Credit: tajasholiday.com

Trompe l'oeil telah menguja ramai orang bila tempat ini dibuka di i-City di Shah Alam. Mata anda bermain helah pada fikiran anda sebagai lukisan 2D telah mahir dicat untuk menjadikan seni yang muncul tiga dimensi. Muzium ini mempunyai 8000 kaki persegi dan mempunyai 2 tingkat hidangan untuk anda terokai.

Terdapat pelbagai tema dalam muzium ini. Ilusi optik yang dicipta oleh lukisan pandai bayang-bayang dan tindakan di luar perimeter bingkai gambar. Keseronokan sebenar datang dalam penyertaan pengunjung dalam usaha untuk anda untuk menikmati kesan yang penuh dengan lukisan (seperti yang ditunjukkan di bawah).


Credit: memories-of-pianoforte.blogspot.com

Alamat: Jalan Multimedia 7 / AJ, i-City, 40000 Shah Alam, Selangor, Malaysia.
Harga tiket: RM10 seorang
Waktu operasi: 11:00-11:00
Tel. yang ke: 03-5521 8800/8494
Website: www.i-city.my

2. Magic Art Museum, Melaka

Credit: Magic Art Museum/ Facebook

Salah satu daya tarikan terbaru yang melanda Melaka adalah Muzium Magic Art 3 D di Bayou Lagoon Park Resort. Muzium ini terdiri daripada dua tingkat dan seni yang dilakukan dengan baik dan terdapat agak banyak pameran yang menarik untuk anda turut serta. Ia adalah yang terbaik untuk datang dengan dua atau lebih ramai rakan. Semakin meriah apabila ia datang untuk melawat muzium seni silap mata kerana beberapa keping kelihatan lebih baik dengan lebih ramai orang di dalamnya apabila anda mengambil foto.

Credit: Magic Art Museum / Facebook

Mereka akan memberitahu anda untuk membuka kasut anda sebelum anda masuk, yang tidak terlalu buruk kerana beberapa gambar kelihatan lebih baik tanpa kasut tetapi kami tidak pernah diminta untuk mengeluarkan kasut kami di muzium seni helah lain, jadi disini nampak macam tak berapa kena.

Alamat: Bayou Lagoon Park Resort, Jalan Wakaf Utama, Bukit Katil, 75450 Melaka
Harga tiket: Pada masa ini, terdapat satu promosi khas untuk bayaran masuk RM15 bagi orang dewasa dan untuk warganegara kanak-kanak / kanan, ia adalah RM12. Harga biasa ialah RM25.
Waktu operasi: Isnin-Thur: 9 pagi - 7 malam. Jum - Sun, Hawa Awam & Cuti Sekolah: 09:00-09:00
Tel. yang ke: 06-2311604
Untuk maklumat lanjut, layari laman Facebook page.

3. 3D Trick Art Museum, Penang

Credit: tripadvisor.com

Muzium ini ditubuhkan oleh enam orang yang terdiri daripada pereka dalaman, pelukis, pengukir dan seorang pakar media massa, yang dicipta tulen lukisan tangan muzium 3D pertama di Pulau Pinang.

Credit: 3D Trick Art Museum / Facebook

Yang ini tidak begitu besar seperti beberapa yang lain disenaraikan di sini, tetapi ia masih tempat yang menyeronokkan untuk melawat jika anda pernah di Pulau Pinang dan mencari sesuatu yang seronok untuk dilakukan. Ada yang mengatakan bahawa muzium ini adalah lebih sesuai untuk kanak-kanak tetapi ia masih tempat yang menyeronokkan dan mengambil gambar pasti akan membawa senyuman kepada wajah anda.

Alamat: 10, Lebuh Penang, Georgetown, 10200 Pulau Pinang, Malaysia
Harga Tiket: Dewasa - RM15 (Dengan MyKad), Kanak-kanak berumur 12 dan ke bawah / Senior Citizens - RM10. Asing - RM25
Fri 9:00 - - 6:00, Hujung minggu & cuti umum 9:00-09:00 Mon: waktu operasi.
Tel. yang ke: 04-263 1628
Website: www.penangtrickart.com

4. Kuso Trick Art Gallery, Johor Bahru

Credit: myimart.com

Jika anda pernah di Johor Bahru dan mencari sesuatu yang menyeronokkan untuk dilakukan dengan keluarga, melawat Trick Art Kuso 3D dan menyediakan diri anda untuk dilayan. Mengapa ia dipanggil KUSO? Pada laman web mereka, mereka menjelaskan bahawa perkataan "Kuso" adalah istilah baru yang mempunyai maksud tersirat, yang boleh mengusik sesuatu atau seseorang atau berkaitan dengan apa-apa yang kelakar dan lucu.

Credit: KUSO Trick Art Gallery / Facebook

Ia adalah destinasi pertama untuk seni silap mata 3D di Johor Bahru dipenuhi dengan lukisan 3D unik dan keping interaktif. Terdapat sesuatu untuk semua orang dan ia sesuai untuk semua peringkat umur.

Alamat: 83 & 85 Jalan Mutiara Emas 10/2, Taman Mount Austin, 81100 Johor Bahru, Johor, Malaysia.
Harga tiket: Dewasa / Kanak-kanak - RM18. Kanak-kanak berumur 5 dan harga tiket di bawah tidak akan dikenakan.
Waktu operasi: Sun-Thu: 11am - 8 malam, Jumaat-Sabtu: 11am - 9 malam.
Tel. yang ke: 07-358 7973
Website: www.kuso3d.com.my

5. Langkawi Art of Paradise 3D Museum

Credit: kupukupukecik.blogspot.com

Muzium ini adalah yang terbaru di Malaysia, pembukaan sebelum 31 Jan tahun ini. Ia adalah muzium seni 3D yang terbesar di Malaysia dan ia adalah muzium seni 3D kedua terbesar di dunia. Terletak di Oriental Village di Langkawi (di mana kereta kabel), muzium ini mempunyai ruang pameran hampir 2,000 meter persegi di sebuah bangunan tiga tingkat. Besar sangat ka? Kami fikir begitu!

Credit: mellyareenza.blogspot.com

Muzium ini dibahagikan kepada sembilan zon meliputi ilusi optik, akuarium, safari, interaktif 1 dan 2, fantasi, klasik, zon tema Mesir, istana purba dan pemandangan serta zon Malaysia. Ia mempunyai lebih daripada 100 keping lukisan 3D yang dihasilkan oleh 23 artis Korea dengan kerjasama artis tempatan. Sudah pasti yang mesti melawat!

Alamat: Seni di Syurga, Langkawi, Oriental Village, Burau Bay, kawasan Pantai Kok
Harga tiket: Dewasa - RM38, Kanak-kanak - RM28. tiket keluarga untuk 2 dewasa & 2 kanak-kanak - RM120. Kanak-kanak umur 2 atau di bawah adalah percuma.
Waktu: 9am - 6pm
Tel. yang ke: 016-557 6096
Untuk maklumat lanjut, layari laman Facebook page.