Search

Pengalaman Percutian Di Kapas Coral Beach Resort


Salam semua..nak start update tentang percutian singkat kami ke Pulau Kapas bulan mac lepas.. serius gmbar kat pulau super banyak kot..time tengah pilih gambar, rasa rindu nak terjun dlm air laut die..hhahahah..cantik sgt kotttt..air jernih pastu leh berendam bersama ikan2..mau tak best kan..=p

By the way, mcm pernah inform sebelum ni adhoc jek sbnrnya nak gi cuti ke sini..so tak smpat nk survey banyak2..so bile papa ajak gi sini 3 hari sebelum tu, terus surf online sebab tak pasti mula2 tu nak amik pakej lengkap or sekadar booking bilik jek.mula2 papa kata kot pakej lagi murah sbb sekali dengan tambang boat, makan minum n pakej snorkling kan..cume mama rase cam malas amik pakej sebab anak2 kecik lagi..banyak manelah diorng makan n konfirm diorng takut nak gi snorkling pon..hahaha

So, hasil surfing yg singkat, berjaya jumpe fb page MGH Boat Service ni..tnya die harga tiket die cakap adult rm40 return n kanak2 rm20 return..kire ni antara yg termurah yg mama jumpe secara online. Then brother yg mama call tu tanya dah booking bilik lom..mama kate tgh mencari2 so die suggest ke page Kapas Coral Beach Resort plak..katenye kawasan resort ni air laut mmg cantik sgt..harga plak rm220 semalam..cafe sume ada so setelah berbincang2 ngn papa, kami setuju booked resort ni utk penginapan 2H1M..ohhh..lastly memang tak jadi amik pakej..kira booked untuk bot n bilik jek..makan kira ala carte nanti kat cafe resort...booking plak kami setelkan on the way ke Kuala Terengganu..kira singgah sekejap jeti Marang tuk setlekan bayaran boat dan bilik..

Di jeti Marang..papa tengah settlekan bayaran booking..dalam gambar ni baru perasan harga bot die tulis rm15..wuwuwu.. maybe tempat yang kami pergi ni ejen kot.so die caj lebih kat situ..


Kat atas tu senarai resort di Pulau Kapas..ada byk jugak kan..kami piliih dah tentunye yang ada air cond.. hahaha..nk murah amik bilik kipas tapi rasa anak2 mama takleh kot dlm bilik kipas ni kompem ada yg meraung kerimasan kang..huhu


Sementara tunggu bot sampai..time ni kol 3 lebih petang..takut gak panas kan so beli topi siap2 sorang satu.hihi


Tak byk kedai cenderamata kat jeti ni..ada satu ke dua jek kot..beli topi kat sinilah..tgk muka zara zareef tgh menahan panas tu..hihi


bosan tgu bot so jalan2 jap ngn budak2 ni


Yeayyy..dlm bot dah..mase pergi ni dapat naik bot laju..laju gile rkot smpai sakit bontot bot langgar ombak..kekeke



Nmpak tak berapa jauh kan pulau kapas dari jeti marang..naik speedboat ni dalam 10-15min mcm tu dah smpai


Dh hampir nk smpai..dari jauh dh nmpak cantik dah..^_^


nya nak smpai..first time gi cuti2 pulau ..hehehe..selain pulau langkawi n pangkor lah kan..=p


Tgk air die..subhanAllah..cantiknye..crystal clear gituuu


rase tk sabar nk terjun laut..hihi..leh nmpak dah coral2 mati dlm air ni


Boat turun dekat2 area resot..kena jalan merentas pasir la skejap ye..so pndai2 lah bwk beg yg bersesuaian..jgn bwk beg tarik plak atas pasir mcm ni..kikiki


Yeayyy...smpai dah..depan ni area cafe


Papa n anak2 di depan resort..comel resort ni kaler putih..



Mama pon sibuk nk posing sama


Kakak zara plak


tak dapat bilik yg depan..so dari bilik kami sipi2 jekla nmpak pntai


View dalam bilik..ada 1 katil queen n satu katil sigle..ekon tidak dilupa ye..=p


Ada tv, almari..patutnye ikutkan takde kettle dalam bilik ..nak air panas kena gi cafe,.tapi rezeki agaknye ada plak kettle ni dlm bilik kitorng..senanglah nk bancuh susu anak..hehe


toilet simple jek ada shower , sinki n toilet...bolehlah jgn aspect toilet cam hotel2 besar plak..=p





So, agenda petang tu semestinya mandi manda!! zara zareef papa dah turun pantai awal2 dah..mama cam biaselah amik masa bertenang dulu, susun2 barang dulu, layan baby dulu..hehehehe..dlm kol 5.30pm mcm tu baru mama join..mula2 mmg agak panas..tapi sart kol 6pm tu dah sedap dah cuaca..redup jek tak panas dah..mmg puas hati sgt dgn kawasan resort ni..air laut die mmg jernih sesangat..tak rugi tak amik pakej snorkling sbb kat sini pon pakai goggle jek rendam kepala dah leh nmpak ikan berenang2..mcm papa yg terer berenang tu die gi depan sikittttt jek lagi dah ada coral warna warni katenya..pntai die pulak mmg landai..jauh sikit baru kawasan dalam so anak2 mmg enjoy sgt mandi sini..mama gelarkan tpt ni 'swimming pool air masin'..hahahaa..klu tnye zara zareef leh plak dirong kate best lagi mandi laut sini dpd swimming pool kat Primula hari semalamnye..kikiki

Zara dari kat Primula lagi dh hitam legam ...agagaga.. anyway,syok sangat mandi siap pau beli pelampung baru..cehhh.kat umah banyak jek tapi sebab dir konon tak nak guna so tak bwk


Zareef yang enjoy mandi manda jugak


Mama mencemar duli..kekekeke..


nmpak mcm jauh kan mama amik gmbar ni tapi still at kawasan landai sbnrnya


mama n papa gilir2 pegang bby zayed


see..ada budak kecik sooo happy mandi air pntai..hihi


papa n baby..gambar2 kat bwh ni nmpak sgt air laut die jernih amat kan..^_^






main2 goggle smbil isap2..sedap ke dik rasa masin tu,,wuwu


Our family photo dalam air..rindunyaaaaa nak berendam kat sini lagi..


ada jek yg slack tk nmpak muka lengkap kan..huhu


bagi can baby main pasir n kutip coral mati..mula2 mmg die nak masuk mulut saja..tapi bile mama asyik halang so lama2 die pndai sndiri tak masuk bwk mulut dah..gud boy..=p


dari kejauhan..ni tangga yg digunakan untuk pelawat2 naik n turun bot..mklumlah, kat area kapas coral beach ni takde jeti besar..mmg turun tepi pntau so kenalah ada support ladder ni kan



time gi sini ruginye takde kamera kalis air..heheh..so hari first tu mmg tk dpt tngkap gmbar ikan berenang2..2nd day kitorng gi mandi pagi, baru dpt can tgk ikan yg super banyak smpai amik gmbar dari atas permukaan pon dh leh nmpak kawanan ikan..later mama share kat entry lain k..^_^