Search

Anda Mesti Cuba 7 Restoran Halal Ini Jika Bercuti Ke Korea


Jika selama ini anda peminat tegar apa sahaja dari negara Korea, tentu apabila sudah jauh-jauh terbang ke sana untuk bercuti, pasti anda ingin makanan orang sana kan? Bandar Seoul yang merupakan tumpuan ramai buat pelancong antarabangsa sekarang mempunyai pelbagai restoran halal, jadi tak perlu lagi khuatir tentang apa anda hendak makan di sana!


1. EID – 이드 Halal Korean FoodJika anda pernah ke Seoul atau hendak pergi dan sudah membuat kajian tentang tempat mana nak makan, tentu anda pernah dengar tentang restoran ini. Di restoran EID, banchan (hidangan sampingan yang sering datang bersama makanan yang disajikan) boleh ditambah secara percuma! Admin sendiri telah pergi ke sana untuk mencuba makanan tradisional Korea di restoran ini. Besstt!

Seperti kebanyakan restoran halal di Seoul, EID terletak di Itaewon, kawasan yang terkenal dengan makanan halal.

Tip : Restoran ini sering penuh, jadi kami sarankan supaya anda membuat booking terlebih dahulu kerana kedai ini agak kecil. Jika anda ingin bermalam di penginapan berhampiran dengan restoran ini, bolehlah berkunjung ke EID Guesthouse juga!

Waktu Perniagaan: Selasa – Ahad (11:30 pagi – 9:00 malam). Tutup pada setiap hari Isnin
Harga: Dari ₩8,000 – ₩12,000.
Alamat: 67, Usadan-ro 10-gil, Yongsan-gu, Seoul
Cara Untuk ke EID: Restoran ini terletak berhampiran masjid Seoul Central Mosque. Dari jalan belakang masjid, anda hanya perlu berjalan terus, Eid akan berada di sebelah kiri anda.

2. Makan Halal Korean Restaurant

Kredit: Makan Halal Korean Restaurant

Restoran yang dibuka pada awal tahun 2015 ini terkenal dengan makanan tradisional Korea seperti bulgogi(hidangan daging popular di Korea), dakdoritang (ayam berkuah pedas) dan mulnaengmyeon (sejenis mi yang dihidangkan sejuk…mesti cuba semasa musim panas!) dan banyak lagi! Makan Halal Korean Restaurant ini terletak tidak jauh dari restoran EID di Itaewon juga.Dakdoritang – ayam berkuah pedasSamgyetang – Sup ayam ginseng

Tip: Anda boleh mengambil makanan bekal dari restoran ini! Mereka menyediakan dosirak(makanan bekal dalam Bahasa Korea) untuk mereka yang ingin membawa makanan pulang.


Bulgogi dosirak

Waktu Perniagaan: Isnin dan Rabu – Ahad (10:30 pagi – 10:00 malam). Tutup pada setiap hari Selasa.
Harga: Dari ₩8,000 – ₩12,000.
Alamat: 52, Usadan-ro 10 gil, Yongsan-gu, Seoul, South Korea 140-911
Cara Untuk ke Makan Halal Korean Restaurant: Restoran ini terletak di hadapan masjid Seoul Central Mosque, dan juga berdekatan dengan restoran EID.


3. BoA Guesthouse – Dosirak Halal!


Kredit: BoA travel house

Walaupun sebenarnya sebuah rumah tumpangan, BoA Travel House ini mempunyai 8 jenis dosirak yang halal termasuk dosirak jajangmyeon (mi bersos hitam)! Anda juga boleh mencuba tteokbokki (sejenis kuih diperbuat dari beras) dan ayam goreng! Jika anda peminat drama Korea, anda pasti tahu bahawa ayam goreng Korea sangat sedap! 

BoA Travel House ini terletak di Hongdae, sebuah kawasan yang sangat popular di Seoul, jadi anda tak perlu risau, pasti akan dapat makan di sini 


Japchae (mi kentang manis) dosirak, ayam kicap dan jajangmyeon.

Kredit: BoA travel house

Cara Memesan: Tinggalkan pesanan makanan anda di laman Facebook mereka, nyatakan waktu anda ingin mengambil makanan dan berikan alamat penginapan anda di Seoul.

Harga: ₩7,000 untuk setiap dosirak jika anda menginap di rumah tumpangan mereka, atau ₩8,000 bagi pesanan dari tetamu yang lain. Harga untuk hidangan sampingan berbeza mengikut makanan.
Alamat: 15, Sinchon-ro 1-gil, Seodaemun-gu, Seoul, South Korea 120836

Cara Untuk ke BoA Guesthouse:


1. Exit 4 dari Hongik Univ. Station (Airport Railroad, line 2) 2. Jalan terus menuju ke kedai “K2”


3. Lintas jalan di hadapan LG Electronics Inc. 4. Jalan lebih kurang 30M ke kedai serbaguna GS25


5. Pusing kiri di Bizeun (빚은, rice-cake shop, The Premium Riceteria) 6. BoA travel house akan berada di sebelah kiri anda

Kredit: BoA travel house


4. Dongmun (Nami Island)Ok..Pulau Nami mungkin bukan di Seoul, tetapi ianya sebuah tempat yang anda mesti kunjungi sewaktu anda bercuti di Korea! Anda juga boleh merasa makanan Korea yang sejati di pulau ini 

Dong Mun adalah restoran keempat yang diberi sijil halal di Korea, dan mereka mempunyai pelbagai makanan tradisional Korea dan juga makanan dari benua Asia yang lain seperti pho dari Vietnam!


Kredit: namisum

Bibimbab sotong

Dong Mun mempunyai pelbagai variasi bibimpap (nasi campur Korea), jajangmyeon dan bulgogi. Setelah penat bersiar-siar di sekitar Pulau Nami, bolehlah berkunjung ke Dong Mun untuk berehat dan mengisi perut anda yang pasti lapar

Waktu Perniagaan: 10:00 pagi – 7:00 malam (hari minggu dan musim sejuk), 10:00 pagi – 8:00 malam (hujung minggu dan musim-musim lain)
Harga: Dari ₩10,000 – ₩12,000
Alamat: 1 Namisum-gil, Namsan-myeon, Chun-cheon-si, Gang-won-do
5. Yang Good BBQ – Yeoksam


Kredit: Radin Fadli

Kredit: jayzlam

Jika anda pernah mengidam nak makan BBQ Korea yang halal, kami faham perasaan anda! Bukan senang kan nak mencari BBQ yang halal di Seoul. Alangkah seronoknya kami apabila boleh merasa masakan BBQ Korea yang sebenar di Yang Good!

Cubalah kambing yang telah diperap dengan sos manis Korea. Sedaaaappp! Jika perut anda masih belum penuh, Yang Good juga ada sup kambing, deonjang-jjigae (sup kacang soya yang telah ditapai),mulnaengmyeon dan juga hidangan Korea yang lain. Singgahlah di sini untuk makan malam selepas membeli-belah di Gangnam atau minum kopi di Garosugil!

Tip : Restoran ini menghidangkan minuman alcohol, kerana kerap dikunjungi penduduk tempatan juga. Walaubagaimanapun, bahan masakan yang digunakan dan daging kambing ditanggung halal.


Waktu Perniagaan: 3:00 petang – 2:00 pagi
Harga: ₩11,000 – ₩30,000
Alamat: Seoul, Gangnam-gu, Nonhyeon-ro, 95 gil, 15. 서울특별시 강남구 논현로95길 15
Cara Untuk ke Yang Good BBQ: Yeoksam (Line 2). Sila lawat yanggood01 untuk arahan yang lebih terang untuk ke Yang Good BBQ .

Kredit: yanggood01

6. Namiok – Gyeonggi-do (Berhampiran Pulau Nami)

Kredit: @kiki_xii

Jika anda akan mengunjungi Pulau Nami, bolehlah ke Namiok juga untuk Dakgalbi (ayam goreng pedas)! Bayangkan ayam goreng yang diperap dengan gochujang (sambal versi Korea), bersama kobis, tteokbokki dan nasi dihidangkan atas pinggan panas yang ‘sizzling’! Kami pun terliur!Kami bermimpi Dakgalbi~

Waktu Perniagaan: 9:00 pagi – 8:00 malam
Harga: ₩10,000 – ₩18,000
Alamat: 786-2 Eupnae-ri, Gapyeong-eup, Gapyeong-gun, Gyeonggi-do, South Korea (경기도 가평군 가평읍 읍내리 786-2)
Cara Untuk ke Namiok: Kira-kira 15 minit dari terminal feri Pulau Nami jika menaiki kereta. Kami cadangkan mengambil teksi ke sana. Tunjukkan sahaja alamat Namiok dalam bahasa Korea kepada pemandu teksi anda.


7. Murree Muslim Food마리무슬림푸드 – Itaewon


Kredit: Laman FB Murree Muslim Food

Kredit: Haifa Hasim

Sebelum restoran-restoran seperti EID dan Makan Halal Korea dibuka, restoran inilah yang kerap kami kunjungi. Walaupun Murree lebih mahal sedikit dibandingkan dengan restoran lain, menu di sini adalah menu yang paling lengkap dari segi makanan tradisional Korea, dengan hidangan seperti samgyetang (sup ayam gimseng), kimchi bokkeumbap (nasi goreng kimchi), bulgogi, kimchi jeon (lempeng kimchi) dan banyak lagi! Yang paling best? Banchan di sini juga boleh ditambah secara percuma!

Kredit: Laman FB Murree Muslim Food

Tip : Makanan kegemaran kami di sini adalah bulgogi dan sundubu jjigae (sup tahu yang pekat dan pedas).

Waktu Perniagaan: 10:30 pagi – 11:00 malam
Harga: ₩10,000 – ₩30,000
Alamat: 140-7 Itaewon-Dong, Yongsan-gu, Seoul 140-858

Cara ke Murree: Itaewon (Line 6) – Exit 3. Jalan terus dan pusing kanan apabila anda berada di kedai Kebab. Kemudian, jalan menaiki bukit melalui Salam Bakery, dan pusing kiri di simpang bukit. Murree akan berada di sebelah kanan anda, bersebelahan dengan sederet rumah kedai yang menghala ke masjid Seoul Central Mosque. (Terima kasih kepada kayoskookies.com untuk panduan ke restoran ini!)


*Pasar Borong Ikan Noryangjin 노량진수산시장 (Tidak ditanggung halal)

Kredit: theskinnybib

Jika anda peminat makanan laut, anda MESTI kunjungi pasar borong ikan Noryangjin untuk menikmati makanan laut yang segar – stail orang Korea! Udang galah, abalone, dan makanan laut lain yang pelik-pelik boleh didapati di sini. Kalau tak nak makan pun, boleh lihat sahaja gaya orang Korea membeli-belah di pasar.

*Restoran-restoran di pasar ini tidak ditanggung halal. Sila kunjungi mengikut budi bicara sendiri.

Kredit: Jake Ejercito

Kredit: theskinnybib

Apabila anda sampai di pasar ini, pergi terus ke tingkat satu untuk memilih hidangan anda, dan jangan lupa untuk tawar-menawar! Bila sudah membuat pilihan, naik ke tingkat dua untuk makanan anda dimasak di dalam restoran. Anda boleh memilih masakan stim, gril atau mentah! Bayaran akan dikenakan untuk penyediaaan makanan.

Kredit: Jake EjercitoCadangan kami:

Maeuntang매운탕 (Sup ikan pedas) –Buat pesanan untuk sup ini di restoran!

Jeonbok 전복 (Abalone) – Cubalah abalone stim, cara penyediaan abalone kegemaran kami.

Ikan seperti selar kuning atau ikan flounder – Sashimi (Mentah, atau dalam bahasa Korea, Hoe, disebut seperti ‘hway’ 회)

Garibi 가리비(Scallop) – Gril

Ge게(Ketam) – Stim

Waktu Perniagaan: 1:30 pagi – 10:00 malam
Harga: Bergantung kepada jenis hidangan. Hidangan paling mahal mungkin sekali ketam raja, yang boleh mencapai harga ₩85,000, tidak termasuk cas penyediaan – tapi ketam ni sangat berbaloi walaupun mahal!
Alamat: 688, Nodeul-ro, Dongjak-gu, Seoul 서울특별시 동작구 노들로 688 (노량진동)
Cara ke Noryangjin: Noryangjin (Line 1) – Exit 1. Lintas menggunakan jejantas, dan anda akan menjumpai tempat letak kereta terbuka. Turun tangga dan ikut bau ikan!Frasa Berguna:

Kami faham betapa susahnya untuk mencari makanan halal selain dari di kawasan Itaewon. Sebab itulah, kami telah menyediakan beberapa ayat-ayat berguna untuk digunakan semasa membuat pesanan makanan!

Adakah hidangan ini mempunyai daging / ham? – yi yorineun gogi/haem notgoisseoyo 이요리는 고기/햄 놓고있오요?
Tolong jangan letak daging / ham – gogi/haem notjimaseyo고기/햄 놓지마세요
Tolong keluarkan daging / ham – gogi/haem paejuseyo고기/햄 빼주세요
Saya tidak makan daging – naneun gogireul an meogeoyo나는 고기를 안먹어요
Saya tidak boleh makan daging – naneun gogireul mot meogeoyo.나는 고기를 못 먹어요

Jika anda telah menjumpai restoran halal yang lain di Korea Selatan, kongsikanlah bersama kami dengan meninggalkan komen di bawah! Kongsikan juga panduan makanan halal di Korea ini bersama keluarga dan rakan-rakan anda!