Search

Fenomena 'Blue Tears' Yang Menakjubkan Ini Ada Juga Di Pantai Tusan, Miri Sarawak!


Seperti adegan di dalam filem "Life of Pi" air laut bercahaya di sekitar pulau-pulau kecil telah menjadi antara beberapa jenis kesan khas, bukan?

Life of Pi Movie | Image via www.visiontimes.com


Keajaiban yang menakjubkan, yang dikenali sebagai Air mata biru, dapat dilihat di tempat-tempat seperti Kepulauan Matsu Taiwan, Pantai Vaadhoo di Pulau Maldives serta lokasi seperti pantai di Amerika Syarikat, Caribbean, Eropah dan Australia.

Image via gethashtagscom
Tetapi adakah anda tahu bahawa rakyat Malaysia kini boleh menikmati pemandangan yang luar biasa ini iaitu 'Blue Tears' di Pantai Tusan, Miri, hanya dengan pemanduan lebih kurang setengah jam sahaja dari Bandar Miri.Image via www.theborneopost.com
Fenomena ini telah menjadi lokasi baru bagi penduduk tempatan dan juga pelancong dari luar negara. Pelawat boleh menikmati pemandangan 'blue tears' yang menakjubkan ini tanpa menggunakan sebarang optik.


Ramai jurugambar berkata bahawa pemandangan ini boleh ditangkap menggunakan telefon pintar atau kamera biasa dan ia memerlukan beberapa kemahiran fotografi untuk menangkap menggunakan kamera profesional. Kebanyakan orang tidak mendapat hasil yang diingini daripada gambar yang diambil.

Image via www.theborneopost.com
Sumber gelombang cahaya biru adalah cahaya biologi atau dikenali sebagai Phytoplankton Bioluminescent yang dilihat di Laut China Selatan beberapa bulan yang lalu. Bioluminescence adalah pancaran cahaya oleh organisma hidup yang bertindak balas oleh kimia. Phytoplanktons Bioluminescent menghasilkan cahaya berseri apabila air di kawasan yang mereka tinggal di diganggu oleh sesuatu gerakan, seperti gelombang laut.Image via www.theborneopost.com
Cahaya akan menjadi lebih terang semasa cuaca hangat.

Walaupun Pantai Tusan Miri agak dalam, ia masih mampu menarik beratus-ratus pengunjung pada setiap hujung minggu. Sehingga kini air laut masih di dalam keadaan baik dan tidak tercemar.

Pantai Tusan adalah syurga yang baru ditemui dan tempat konsisten yang paling sesuai untuk melihat fenomena alam semulajadi ini.

Kalau anda bercuti di Miri Sarawak jangan lupa singgah disini untuk dapatkan peluang yang jarang-jarang kita temui ini.

Lokasi: