Search

Gunung Jerai Menawarkan Pendakian Alam Semulajadi Yang Menenangkan


Gunung Jerai, yang sebelum ini dikenali sebagai "Puncak Kedah" dikatakan antara puncak tertinggi ke-2 di Kedah yang menakjubkan terletak di sepanjang pinggir pantai negeri ini. Gunung ini telah memainkan peranan penting bagi peniaga kapal pertama dari India dan Arab untuk mendarat dengan selamat. Seperti yang dikatakan oleh pelaut purba, mereka menganggap gunung ini sebagai tapak yang suci dan telah membina banyak kuil di atasnya.
Gunung Jerai merupakan singkapan batu kapur dengan komposisi bunga gunung unik yang menaik. Selebar 8560 hektar adalah hutan rizab yang dilindungi. Gunung Jerai adalah 1,380m di atas paras laut dan ia boleh dilihat dari seluruh Selat Melaka.

Pada hari yang cerah, di atas gunung ini anda boleh melihat pemandangan sawah padi yang terbentang di sehingga ke Perlis dan laut sekitar Pulau Pinang serta pulau-pulau di sekitar Langkawi. Pengunjung boleh menikmati panorama indah ini sambil bersiar-siar di puncak Gunung Jerai. Jika anda bernasib baik, anda mungkin akan menemui pelbagai jenis hidupan liar.
Terdapat sebuah pusat peranginan di namakan The Regency Jerai Hill Resort yang terletak di puncak gunung jerai menawarkan penginapan yang cukup selesa untuk tetamu pada harga yang berpatutan. Disini, anda juga dibenarkan untuk mengadakan jamuan BBQ pada waktu malam.

Bagi pengunjung yang sukakan cabaran, resort ini turut menyediakan tapak perkhemahan untuk anda tidur di luar resort sambil menikmati bulan dan bintang.Taman Rekreasi Hutan Lipur Sungai Teroi, terletak di salah satu lereng gunung yang merupakan tempat tinggal kepada pelbagai spesis rhododendron, orkid, periuk kera dan pelbagai jenis pakis serta herba.Di puncak gunung pula terdapat Muzium Perhutanan yang mempamerkan endemik batu kapur bukit tumbuh-tumbuhan Gunung Jerai. Pengunjung boleh mendapatkan maklumat yang berguna dan mempelajari serba sedikit mengenai hutan di Malaysia.

Semasa perang dunia kedua, tentera British telah membina parit di puncak Gunung Jerai untuk dijadikan sebagai tempat meninjau musuh bagi kapal-kapal yang didapati dari Selat Melaka. Parit ini masih ada di sepanjang puncak Jerai untuk lawatan pengunjung.

Air Terjun Alur Naga adalah tempat yang baik untuk mereka yang ingin menghabiskan masa dengan menikmati ketenangan dan keindahan air terjun. Nama ini berasal dari legenda di mana naga dipercayai telah hidup di dalam gua di belakang air terjun dan sekali-sekala keluar untuk mandi di kolam renang.

Cabar diri dengan mendaki 20 000 “Tangga Kenari” sehingga ke puncak jerai yang tinggi. Ia adalah akses yang alternatif bagi pengembara yang ingin merasai pengalaman baru. Suasana di sini amat segar, sesuai bagi keluarga yang ingin berkelah menikmati makanan di bawah matahari dan dikelilingi alam semulajadi.Untuk sampai ke sini :-

Melalui jalan raya: Pada Lebuhraya Utara-Selatan, ambil jalan keluar ke Gurun. Dari bandar Gurun, berpaling ke arah utara menuju ke Alor Star. Akses ke Gunung Jerai adalah kira-kira 2 km dari pekan Gurun dan 5 km dari susur keluar.