Search

Jom Nikmati Keindahan Pantai Pasir Hitam Di Pulau Langkawi


Pantai Pasir Hitam  di Langkawi merupakan salah satu keindahan Langkawi yang tidak boleh didapati di negeri-negeri lain di Malaysia. Terletak kira-kira 20 km dari bandar Kuah. Pantai Pasir Hitam Langkawi sememangnya tenang dan damai.Image via malaysia.panduanwisata.id

Campuran pasir mineral utama seperti tourmaline, zirkon dan ilmenit menjadikan pasir di pantai ini menjadi hitam. Bahan-bahan mineral dikatakan berasal dari Gunung Raya yang berdekatan. Mineral ini sedang berjalan ke bawah oleh mata air dari gunung dan menyebabkan warna pasir bertukar kepada warna hitam.

Terdapat banyak cerita-cerita yang menjelaskan mengapa pasir hitam di sini. Beberapa legenda mitos popular mengatakan bahawa Garuda telah menculik seorang puteri cina yang cantik dengan niat yang suci. Kemudian tunang tercinta puteri itu dari Rome datang bertempur dengan menaiki burung garuda untuk menyelamatkan puteri. Peperangan ini telah berlanjutan ke Pulau Langkawi dan hari ini ia dipercayai menjadi sisa-sisa perang.Ada yang berkata mitos kerana sumpahan diletakkan oleh duyung yang marah pada nelayan untuk mencuri cincin mereka.Mitos ini telah diberitahu sejak beberapa generasi yang lalu. Bagaimanapun, kesahihan cerita ini adalah sukar untuk dikenal pasti.

Bukan seluruh pantai mempunyai pasir hitam, tetapi dalam kumpulan dan tempat-tempat tertentu sahaja.

Walaupun tidak ramai orang yang mandi dan rekreasi di Pantai Pasir Hitam, tetapi keunikan pasir hitam menarik pengunjung yang mahu melihat pasir hitam.

Terdapat juga gerai-gerai makanan, taman permainan kanak-kanak dan kedai-kedai cenderamata untuk menarik lebih ramai pengunjung ke tempat ini.Pengunjung juga boleh mendapatkan cenderamata pasir hitam yang dijual dalam botol kecil seperti ini.Pantai Pasir Hitam Langkawi dan kompleks ini adalah tempat yang baik untuk aktiviti keluarga yang mempunyai anak. Manakala selain daripada pasir kehitaman terdapat aktiviti air yang sangat sedikit tetapi, ia pasti lawatan yang amat bernilai.

Lokasi : Pantai Pasir Hitam, Air Hangat, Langkawi, Kedah, Malaysia, 07000, Malaysia

Pantai Pasir Hitam Langkawi terletak di laluan Jalan Teluk Yu di pesisir pantai utara Langkawi. Ia adalah kira-kira 20 km dari Bandar Kuah. Anda boleh datang ke pantai dengan teksi atau kereta sewa.