Search

Keindahan Sam Pan Bok Atau Di Kenali Sebagai Grand Canyon Thailand Boleh Buat Korang Terpana!


Bayangkan berdiri di antara dua dinding batu bergerigi yang muncul dari bawah air. Pemandangan langit yang indah dan matahari terbenam di kaki langit. Ini adalah apa yang anda boleh alaminya  apabila meneroka Sam Pan Bok di Thailand. Terletak di Daerah Sai Pho (Wikipedia), berhampiran Ubon Ratchathani, ia sering dibandingkan dengan Grand Canyon kerana jurang yang yang amat dalam sekitar 7 meter dan sehingga 20 meter lebar. Ia terdiri daripada cenuram batu pasir yang berjalan di sepanjang Sungai Mekong, dan lubang diukir daripada batu. Sam Pan Bok, apabila diterjemahkan ke Bahasa Melayu, bermaksud '3000 lubang'. Lubang-lubang ini telah dibentuk melalui berjuta-juta tahun, yang menjadikannya lebih menarik.


Bahagian dalam Sam Pan Bok juga mempunyai nama-nama mereka. Hat Hong terletak di antara dua rabung, yang memberikan view terbaik matahari terbenam. Pak Bong adalah kawasan di mana terusan Mekong River adalah di sempit pada 56 meter. Lak Sila Lek atau 'Siladej Rock Cliff' adalah batu yang berfungsi sebagai rujukan oleh tentera Perancis dalam sejarah, untuk menandakan paras air sungai apabila penghantaran barangan menggunakan bot stim mereka.Lubang-lubang yang diperbuat daripada bentuk ganjil dan rawak, namun beberapa ternyata macam biasa dilihat, seperti bentuk Mickey Mouse. Ada yang licin, manakala yang lain adalah bertekstur dan tidak sekata disebabkan oleh angin dan air. Antara lubang ini kekal sebagai kolam, beberapa kecil dan beberapa cukup besar di mana orang ramai boleh berenang di dalamnya. Pemandu pelancong telah menyebut bahawa kolam paling yang cool ini dipanggil Sa Morakot, yang bermaksud "kolam zamrud". Kawasan ini juga hab bagi memancing oleh orang tempatan semasa Januari dan Februari. Obor-obor, walaupun jarang dilihat, juga boleh didapati di dalam sungai.

Photo by Theerin Chotruangprasert

Masa Yang Sesuai

Musim terbaik untuk melawat di Sam Pan Bok adalah semasa musim kering, untuk menghargai keunikan semula jadi batu dimamah cuaca. Lawatan semasa musim antara Dis-Apr adalah disyorkan kerana dari Julai hingga Oktober, sungai akan melimpah dan meliputi ribuan lubang-lubang. Waktu siang hari, dinasihat anda bergerak pada awal pagi atau lewat petang, kerana tiada pokok-pokok yang boleh dijadikan tempat teduh. Thailand adalah sebuah negara tropika dan ia boleh menjadi amat panas semasa tengah hari. Walau bagaimanapun, jangan pergi terlalu lewat petang kerana peluang menonton matahari terbenam adalah amat tidak terrnilai.

Photo by saksit_s


Bagaimana untuk Sana

Mujurlah, jalan ke arah Sam Pan Bok telah ditambah baik oleh kerajaan tempatan; dari jalan tanah kasar kepada konkrit. Ikut jalan dari Ubon melalui lebuh raya 2050, yang akan membawa ke tempat letak kereta di persisiran sungai. Bayaran letak kereta adalah pada ฿ 20 (RM 1.94) untuk pas harian, dan ฿ 40 (RM 3.88) untuk letak kereta semalaman. Memandu kenderaan air juga boleh membawa pelancong jauh kedalam, ke arah pinggir tebing batu. Tetapi sebelum itu terdapat simpang di jalan raya, jalan konkrit yang dinyatakan sebelum ini adalah di sebelah kanan. Jalan kasar di sebelah kiri mendedahkan ciri yang lebih menarik ngarai. Perjalanan di jalanraya  adalah cara yang paling cepat untuk tiba di destinasi.

Bagi mereka yang mempunyai masa tambahan, anda ada option untuk pelayaran bot. Perjalanan bermula di pantai dipanggil Had Salueng di perkampungan Song Khon (Wikipedia), manakala perjalanan cruise akan bergerak pada jarak sekitar 4 hingga 5 kilometer. Terdapat banyak restoran di kawasan itu untuk anda habiskan masa menunggu sebelum berlepas. First-timers patut order ikan air tawar dari menu. Cruise ini juga mempunyai beberapa persinggahan tarikan pelancong yang lain di sepanjang jalan.

Pelancong juga boleh memilih untuk perjalanan bajet dengan menaiki bas, dan untuk pengalaman berulang-alik kawasan setempat. Anda boleh mula  menaiki bas dari Stesen Motchit 2 di Ubon ke Pho Sai. Ia agak jauh, lebih kurang 20 km dari Sam Pan Bok. Menaiki bas dari Ubon ke Khemmarat adalah lebih dekat dan akan mengambil masa yang kurang untuk perjalanan.

Laluan kereta api juga disediakan setiap hari bagi para pelancong. Dari Ubon, pergi ke  Stesen Hua Lamphong (Wikipedia) atau Stesen Sue Bang, dan kemudian ambil laluan Bangkok-Ubon Ratchatani. Jika melalui udara, ambil penerbangan dari Bangkok ke Ubon.

Terdapat juga peniaga makanan dan minuman di kawasan letak kereta, jadi belilah apa yang diperlukan untuk berehat dan hidrat sebelum mengambil berjalan kaki yang panjang.

Photo by Theerin ChotruangprasertKawasan Berdekatan untuk Di Lawati

Selain daripada Pak Bong, saluran sungai yang sempit, terdapat banyak tarikan lain yang berdekatan. Ia termasuk Mountain Phupan dan Hin Hua Paneang, sebuah pulau besar yang terletak di tengah-tengah Sungai Mekong, berpecah kepada dua. Khae Song Khon, air terjun mengalir di atas batu, Had Phong dan ladang longan adalah tempat-tempat berdekatan yang anda boleh lawati. Ada juga khabar angin mengatakan bahawa projek empangan akan menenggelamkan Sam Pan Bok dan ia akan berlaku dalam tempoh lima tahun. Jika ia adalah benar, maka anda perlu segera ke sana secepat mungkin.Jom kita layan video ini dulu..sumber