Search

Macam Tak Percaya! Lelaki Ini Travel 2H1M Ke Singapore Dengan Hanya RM70!


Bagi korang yang baru-baru nak berjinak dengan percutian bajet ala backpacker ni apa kata mula dengan trip ke negara-negara jiran dulu, contohnya Singapura. Seperti yang kita tahu, walaupun Singapura ni kecil tapi terdapat pelbagai tempat yang unik dan moden untuk dilawati.

Seperti dikongsi brader ni, beliau menikmati percutian ala bajet ke Singapura selama dua hari hanya RM 70.68! Tiket bas pergi dan balik hanya RM2 beli masa promo di redbus. Jom baca.




Hello Singapore 16 & 17 July 2016



Orchard Road yang ramai sangat orang Filipina. Becareful of your personal belonging.



16 July 2016
– depart from Berjaya Times Square to Resort World Sentosa at 7.00am with Transtar Solitaire yang superb. Fully reclined seat, ade personal tv, massage chair, makan 2 kali (main and snack)
– arrive at Singapore Resort World sentosa at 3.00pm
– jalan-jalan Resort World Sentosa
– take a free shuttle bus to Habour front/Vivo City and take mrt to Chinatown
– buy some souvenir at Chinatown yang super cheap than other places
– Chinatown pergi ke Bugis jalan kaki
– pergi ke Arab Street and Sultan Mosque (mandi, tuka baju and solat di Sultan Mosque)
– makan murtabak singapore at Zam Zam Cafe depan Masjid Sultan
– at 8.00 pm then lepas makan jalan kaki ke Marina Bay
– tengok symphony of light and enjoy some free music show Jazz in July at Esplanade
17 July 2016
– 2.00 am lepak enjoy free wifi at Asian Cultural Museum sat then jalan pergi ke Mustafa Centre at Syed Alwi Road
– jalan-jalan di Mustafa Centre and then 5.00am pergi ke Masjid Al-Ghafoour untuk solat subuh, mandi and rehat.
– lepas rehat, pukul 9.00 am naik tren dari Ronchor pergi ke Orchard Road.
– then pergi ke Outram Park untuk lunch di Ananas Cafe yang murah
– Dari Outram Park take a train to Nicoll Highway and walk to The Plaza Beach road
– check in and take a bus back pukul 3.00 pm to KL with Nice Imperial yang tak nice. Huhu

Total Kos RM70.68!



Transtar Solitaire yang superb. Fully reclined seat, personal tv, massage chair, makan 2 kali.



~ Berjaya Times Square to Resort World Sentosa with Transtar Solitaire = RM 1
~ The Plaza Beach Road to Terminal Bersepadu Selatan (TBS) with Nice Imperial = RM 1
~ Murtabak Singapore + Air = SGD 7.50
~ Lunch at Ananas Cafe (Nasi Lemak + Ayam + Telur SGD 2.30 and Rosted Chicken Rice SGD 2.20) = SGD 4.50
~ Mrt Habour Front to Chinatown = SGD 1.80
~ Mrt Ronchor to Orchard = SGD 1.50
~ Mrt Orchard to Outram Park = SGD 1.60
~ Mrt Outram Park to Nicoll Highway = SGD 1.80
~ beli bermacam-macam air promotion at 7 Eleven = SGD 5
Tukaran semasa RM 2.960 = 1 SGD
Total RM 2 + SGD 23.20 (RM 68.68) = RM 70.68

Take Note!



Marina Bay symphony of light

– Ticket bus beli di www.redbus.my waktu promotion
– Imigresen sangat lama sebab ramai orang 2 jam reserve dkt imigresen je
– Jalan kaki agak jauh so pakai kasut yang sesuai or selipar je. Jalan dari Chinatown ke Arab Street 2.7 km, Arab Street ke Marina Bay 2.1km, Marina Bay ke Mustafa Centre 2.8km. Jauh tapi berbaloi, banyak mall boleh singgah, and ramai jugak orang jalan kaki
– Nak mudah and cepat naik tren je. Ticket train pakai mcm touch’n’go. First time sampai beli ticket dia bagi card. Then kalau nak beli lagi, just letak je kad kat bahagian tambah nilai machine ticket tu, pilih destinasi and bayar, beli kali ke 3 dapat 10cent diskaun, beli kali ke 6 dapat 10% diskaun
– Ticket beli dekat redbus website mase promo. Transtar sangat superb, nice imperial hanya indah khabar dari rupa. Seat tak selasa, makanan hanya sandwich sahaja
– Berada di Singapore hanya 24 jam turun bas pkul 3petang and balik 3 petang esoknya so just hang around and tak tido hotel pon. Hotel and hostel ada yang murah.
– Makan halal banyak so tak perlu risau. Google je. Nak makan murah try Ananas Cafe di Outram Park Mrt exit A/D sangat murah (cawangan lain pon ade boleh google) atau try makan dkt Thousand Taste di Nicoll Highway Mrt. Harga SGD 2.20 range. Halal. Dekat sana memang ada tulisan cina
– Shopping souvenir dekat Chinatown murah and
– Wifi free at mrt station, shopping mall, and Chinatown. So kalau sehari tak perlu nak beli simcard
– Cuaca panas sangat sediakan sunblok





sumber: Ammirur Rasyid