Search

Pulau Mantanani Syurga Buat Para Penyelam!


Semasa zaman kanak-kanak, kita selalu dengar mengenai kisah fantasi ikan duyung dan lautan. Tetapi, apabila meningkat dewasa kita lebih bijak mengetahui bahawa kisah tersebut adalah tidak benar. Tetapi di Sabah, terdapat sebuah pulau duyung yang mempunyai pemandangan yang begitu menakjubkan.Mermaid Island juga dikenali sebagai Pulau Mantanani yang terdiri daripada tiga pulau iaitu Pulau Mantanani Besar, Pulau Mantanani Kecil dan Pulau Lungisani. Dengan terdapatnya pantai berpasir putih di pulau-pulau, pokok-pokok kelapa bergoyang, air yang jernih dan pelbagai kehidupan marin berenang di laut.Pulau Mantanani mempunyai kira-kira 1,000 orang penduduk yang kebanyakan terdiri daripada nelayan dan kakitangan hotel. Penduduk pulau ini sangat peramah dan menyenangkan pelawat. Kanak-kanak lebih mudah untuk mengucapkan “hello” dan membantu untuk mengambil beberapa gambar serta apa-apa keperluan. Kampung di sini turut menjual pelbagai kraftangan yang diperbuat daripada bahan-bahan tempatan. Terdapat juga aktiviti penternakan lembu di pulau ini.

Pulau Mantanani juga dipanggil "syurga penyelam" kerana apabila anda menyelam ke dalam laut, anda akan dapat melihat ikan berenang dalam warna-warna neon, karang yang berwarna-warni melambai dan membawa kembali kisah kejadian ikan duyung. Selain itu, penyelam turut berpeluang untuk melihat makhluk laut yang pelik seperti wrasse brother, parrot fish, tropical moray dan banyak lagi. Gambar-gambar yang menakjubkan ini boleh diambil di bawah air.

Dengan kemunculan dugong, ia juga menjadi salah satu sebab mengapa Pulau Mantanani ini terkenal kerana dugong merupakan seekor mammalia herbivore yang besar. Pada zaman dahulu, manusia memburu dugong untuk mendapatkan bekalan daging dan minyak. Inilah sebabnya mengapa jumlah dugong semakin berkurangan. Dugong adalah haiwan yang pemalu terutamanya apabila ia melihat manusia, ia akan berpatah balik. Ada yang berkata, jika anda berpeluang melihat dugong, pengembaraan anda akan menjadi luar biasa dan sukar dilupakan.Pulau Mantanani sangat menakjubkan dengan matahari terbit dan matahari terbenam. Dari pagi hingga ke tengah hari, tengah hari ke petang, petang ke pagi, pulau ini mempunyai langit fantasi yang berbeza dan laut. Waktu malam adalah masa yang terbaik untuk melihat air mata biru yang tersembunyi seperti bintang berkilauan di pantai.Terdapat tiga pusat peranginan di pulau ini di mana kapasiti penerimaannya adalah terhad ini kerana terdapat beberapa kelompok penduduk yang tinggal di sana. Penduduk tempatan di sini tidak mempunyai apa-apa pengetahuan komersial. Itu sebabnya ia adalah lokasi yang lebih sesuai untuk bercuti dan berehat.Jika anda berpeluang untuk berkunjung ke Pulau Mantanani (Mermaid Island), anda berpeluang untuk berjemur di bawah matahari, beramah mesra dengan penduduk tempatan dan bermain bola sepak bersama anak-anak di sana. Ia merupakan satu pengalaman yang pasti sukar dilupakan. Jauh dari bandar dan kesibukan kota, tempat yang begitu aman untuk berehat dan bersantai.

Cara Pergi Ke Pulau Mantanani

Ambil flight ke Kota Kinabalu. Dari Kota Kinabalu hanya mengambil masa dalam 1 jam memandu ke Kota Belud. Anada boleh ambil bot laju di 2 jeti iaitu di Rampayan atau Kuala Ibai. Perjalanan mengambil masa dari jeti ke Pulau Mantanani mengambil masa dalam 40 minit ke sejam mengikut keadaan laut yang kebiasaanya bergelora. Yang selalu mabuk laut tu, sediakan bahan yang secukupnya ya!Penginapan

Ada beberapa resort yang anda boleh  pilih untuk tinggal disini bergantung kepada bajet dan keselesaan yang anda inginkan.

1.Palm Beach Resort. Ada banyak jenis chalet. Makan malam style buffet. Siang ada BBQ. Wifi in public area. Electricity ada 12 hours, harga yang agak murah dan berbaloi.

2.Mantanani Dream Resort. Resort with 24 hours electricity, the only. So harga lebih mahal. Tapi diorang ada dormitory juga kalau rasa nak jimat. So, kalau korang nak datang dalam group yang besar, lagi untung lah.

3.Mari-Mari Backpaskers Lodge. So, kalau korang plan nak datang Mantanani sendiri, tak mau pakej-pakej, boleh la tinggal di sana. Electricity 12 jam juga.

4.Low Price Holiday. Yang ni harga agak murah. Ada banyak hammock & buaian untuk lepak tepi pantai. Sesuai juga untuk bergambar. 

5.Bambaran Beach Resort. Terletak di Pantai Dugong. Memiliki pantai persendirian dengan kemudahan antara yang paling lengkap dan banyak aktiviti. Kemudahan elektrik  12 jama sahaja.

6.Sayang Sayang Dormitory Hostel . Datang secara berkumpulan dengan bajet terhad, tempat ini memang sesuai. Boleh menempatkan 8 orang untuk satu dorm dengan fasiliti yang agak terhad.

Boleh juga dapatkan maklumat lanjut di mantanani.com