Search

6 Trip Kasi Redah Ke Lokasi Tersembunyi Di Malaysia Yang Korang Wajib Buat Sekali Seumur Hidup!



Korang selalu tak, tengah-tengah lepak pastu tetiba..  bff atau ‘bro’ korang keluarkan idea yang sangat spontaneous untuk pergi bercuti. Sebenarnya lagi best tau bila pergi bercuti tanpa prior planning. Confirm menjadi!
Eh, come on la.. Kalau asyik kerja je, bila masanya korang nak have fun dan spend masa berkualiti dengan yang tersayang kan? So, kali ini korang perlu tekad untuk laksanakan misi 7 trip kasi redah ke lokasi yang bak kata orang putih ‘hidden gems’ di Malaysia ni!
Apa lagi, jomlah check all the list dengan geng trip kasi redah korang!

1) Berfoto persis Salar De Uyuni di Sasaran Kuala Selangor

Screen Shot 2017-01-24 at 1.04.01 AM
Tahu tak Salar De Uyuni tu apa? Ia merupakan salt flat terbesar di dunia yang terletak di Bolivia yang mana akan terhasil imej pantulan apabila korang berdiri di atasnya.
Tapi, korang tau tak yang korang boleh dapatkan foto se’cun’ di Salar De Uyuni hanya di perkampungan nelayan bernama Sasaran Kuala Selangor?
Screen Shot 2017-01-24 at 1.35.11 AM

2) Nikmati kejernihan Sungai Bangang… Ya, anda tak salah baca. Memang Sungai Bangang..

Screen Shot 2017-01-24 at 1.18.39 AM
Confirm korang akan teruja lihat kejernihan air di sini! Memang permata tersembunyi sangat okay. Macamana nak sampai sini?  Untuk sampai ke Sungai Bangang ini, pendakian akan bermula di Hutan Lipur Chemerong yang terletak di Hulu Dungun iaitu kira-kira 100 km dari Kuala Terengganu dan 30 km dari Bandar Al-Mukhtafibillah Shah melalui Jalan Jabor – Jerangau.




Eh, jangan lupa untuk tangkap foto paling cun kat sana tau. Kalau ols nak tahu, dari Siri Galaxy A pertama, memang tahan habuk, air dan mempunyai kadar IP68. Kiranya taklah takut kalau smartphone masuk dalam air kan? Hehe
Screen Shot 2017-01-24 at 1.28.26 AM

3) Maldives? Eh, pergi Pulau Besar, Mersing pun dah cukup power!

Screen Shot 2017-01-24 at 12.58.08 AM
Malas lah nak cakap banyak, tapi korang tengok jelah kecantikan Pulau Besar, Mersing ni! Baik korang redah sini dulu sebelum tempat ni di komersilkan sebab kami yakin bila dah ramai orang datang, view mesti dah tak sama.
Screen Shot 2017-01-24 at 1.01.06 AM

4) Trip kasi redah ke Gua Batu Maloi? Why not!

Screen Shot 2017-01-24 at 12.57.35 AM
Mesti ramai tak tahu mengenai Gua Batu Maloi ni kan? Gua Batu Maloi ialah gua granit yang  terletak di kawasan lembah di pertengahan dua puncak gunung di penghujung  Banjaran Titiwangsa iaitu Gunung Datok dan Gunung Tampin. Ia terbentuk dari tindihan batu-batu besar yang tergolek jatuh dari gunung ganang berdekatan.
So, sangatlah berguna kalau korang ada Samsung Galaxy A Series (2017) yang mampu menghasilkan foto yang cantik walaupun dalam keadaan malap macam dalam Gua Batu Maloi ni.
Screen Shot 2017-01-24 at 3.28.58 PM

5) Ber’canopy walk’ di FRIM Kepong

Screen Shot 2017-01-24 at 3.24.00 PM
Nak buat trip kasi redah yang chill-chill sikit tapi still awesome? Nah, korang boleh hiking, berbasikal, jalan di canopy walk dan mandi sungai di FRIM Kepong ni. Oh ya, jangan lupa untuk nikmati pemandangan pepohon hijau di sini yang sangat mendamaikan!
Screen Shot 2017-01-24 at 3.29.58 PM

6) Plan trip kasi redah ke Pulau Bohey Dulang di Sabah! kasi boleh je bah..

Screen Shot 2017-01-24 at 3.36.33 PM
Buat kaki-kaki instagram tegar, kami sangat yakin yang korang bakal memenuhkan memori smartphone korang untuk mengambil foto di sini. Malah, pengikut instagram korang pasti dijamu berpuluh-puluh keping selfie dengan background laut biru di Bohey Dulang, Sabah ni.
Oh, jadi apakata korang grab Samsung Galaxy A Series (2017) yang mempunyai floating camera di mana membolehkan selfie yang lebih cun melecun terhasil!
Screen Shot 2017-01-24 at 3.42.02 PM